Kabinet stemt in met Drentse herindeling

ASSEN, 13 JULI. Het kabinet is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van staatssecretaris Van de Vondervoort (Binnenlandse Zaken) om het aantal gemeenten in Drenthe van 34 terug te brengen tot 11. In februari stemden Provinciale Staten van Drenthe al in met de herindelingsplannen.

Het voorstel tot herindeling is in zijn geheel overgenomen van de provincie Drenthe. De herindeling per 1 januari 1998 is nodig om de positie van de centrumgemeenten Assen, Hoogeveen, Meppel, Coevorden en Emmen en van de landelijke gemeenten te versterken.

De Drentse gedeputeerde J. Pastoor is verheugd dat het kabinet het complete herindelingsvoorstel van Drenthe heeft overgenomen. “In sommige provincies is dat wel eens niet gebeurd. De staatssecretaris heeft ons een redelijk hoog cijfer voor ons huiswerk gegeven.”

Drenthe telt vanaf 1998 de volgende gemeenten: Assen, Noordenveld (Roden, Peize, Norg), Oostermoer (Anloo, Gieten, Gasselte), Borger/Odoorn, Middenveld (Smilde, Beilen, Westerbork), Coevorden (Coevorden, Dalen, Zweeloo, Sleen, Oosterhesselen), Emmen (Emmen en Schoonebeek, met 103.000 inwoners de grootste plaats van Drenthe) Hoogeveen (Hoogeveen, Zuidwolde), Westerveld (Vledder, Diever, Havelte, Dwingeloo, Ruinen), Meppel (Meppel, De Wijk, Nijeveen, Ruinerwold) en Eelde, Vries en Zuidlaren.

Het kabinet maakt een voorbehoud voor een herindeling in Noord-Drenthe. Daar heeft Pastoor begrip voor. Drenthe zit met Groningen en dertien Groningse en Drentse gemeenten in een overleggroep die onderzoekt of herindeling noodzakelijk is. Volgens Pastoor zijn de Drentse provinciegrenzen in beginsel heilig. “Maar we proberen het reëel te bekijken. Misschien levert het overleg argumenten op die grenscorrectie noodzakelijk maken.”

Vooral Zuidwolde, Schoonebeek en Bovensmilde (Bovensmilde, geen 'Onder-Assen') hebben zich altijd fel verzet tegen een opgaan in respectievelijk Hoogeveen, Emmen en Assen. De Drentse hoofdstad komt er bekaaid af, zo vinden bestuurders in Assen. Assen wordt slechts vergroot met Zeijen. Het voorstel van GS om Eelde, Zuidlaren en Vries bij Assen te voegen werd een half jaar geleden door de Staten weggestemd.

Burgemeester L. Hinnen van Zweeloo, dat samen met Sleen en Oosterhesselen opgaat in een 'Groot Coevorden', beschouwt het standpunt van het kabinet als een tussenstap. “De echte discussie begint pas als het voorstel over een half jaar in beide Kamers komt.” Hinnen hoopt de Kamerleden met argumenten te overtuigen dat een samenvoeging van Zweeloo met buurgemeenten Sleen en Oosterhesselen beter is dan een indeling bij Coevorden. Hij vindt het onzin dat die gemeente met 14.500 inwoners te klein zou zijn. Hinnen is bang dat de afstand tussen bevolking en bestuur te groot wordt.