Jaklofsky voldoet op de valreep aan olympische limiet

ROTTERDAM, 13 JULI. Sharon Jaklofsky heeft in een laatste poging alsnog de limiet voor de Olympische Spelen gehaald. Bij internationale atletiekwedstrijden in het Zwitserse Bellinzona kwam de verspringster, met een toegestane rugwind van 1,3 meter per seconde, tot een afstand van 6,64.

De limiet stond op 6,55. Jaklofsky had van het NOC*NSF tot gisteravond de gelegenheid gekregen om aan de eis te voldoen.

De atlete van Australische afkomst speelde in de Zwitserse plaats een soort alles-of-niets-wedstrijd. Jaklofsky liet maar liefst vier ongeldige sprongen noteren. Slechts één sprong voldeed. Het bleek voldoende om als elfde lid van de Nederlandse atletiekdelegatie mee te gaan naar Atlanta.

Volgens Bert Paauw, technisch directeur van de Nederlandse atletiekunie, is de afvaardiging van Jaklofsky een feit. “Ik zie niet in wat er nog mis kan gaan. Ze had tot 12 juli de tijd aan de limiet te voldoen. Dat heeft ze gedaan.” Formeel moet NOS*NSF de uitzending nog bekrachtigen.

Marko Koers heeft gisteren bij Grand Prix-wedstrijden in Londen een persoonlijk record gelopen op de 800 meter. De atleet kwam bij het laatste grote toernooi voor de OIympische Spelen tot een tijd van 1.44,49. Het was de derde keer dat Koers sneller was dan 1.45,00. De Noor Rodal won in de Engelse hoofdstad in 1.43,25.

Koers kan bij de Spelen in Atlanta kiezen uit een startbewijs voor de 800 of de 1500 meter. Eind volgende week beslist de atleet op welke afstand hij zal uitkomen in Atlanta. “We zijn er nog steeds niet uit”, zei trainer Theo Joosten. “Marko was zeer content met zijn persoonlijk record, maar we gaan er de komende week rustig over praten.”

Grete Koens wist zich in Londen definitief niet te kwalificeren. In haar race over 5000 meter stapte de atlete uit Arnhem na drie kilometer uit. “Ik heb er alles aan gedaan, maar ik zat in een groepje waarin het tempo teveel zakte en de wind was te sterk om het alleen te proberen”, aldus Koens. Tweeënhalve week geleden bleef Koens in Helsinki bijna een seconde boven de vereiste tijd van 13.20. Vorig weekend mislukten in Oslo en Hechtel al pogingen om die tijd te verbeteren.

Merlene Ottey heeft gisteren in Bellinzona de beste seizoenprestatie op de 200 meter neergezet. De Jamaicaanse sprintster, ook op de 100 meter de snelste, finishte in een tijd van 22,09. Ottey verbeterde daarmee de tijd van de Amerikaanse Carlette Guidry (22,14).