Heilige gond

Het nieuwe circuit van Silverstone doet in weinig meer herinneren aan de renbaan waarop heroïsche Britse coureurs als Stirling Moss, Jim Clark, Graham Hill, Jackie Stewart en James Hunt in de afgelopen decennia legendarische races uitvochten. Een 'veiligheidsprogramma' waar zes miljoen pond in is geïnvesteerd heeft het aanzien van Silverstone veranderd. De renbaan lijkt tegenwoordig op een fort van asfalt en beton.

Relatief veilig voor de coureurs en met zijn fraai gebouwde tribunes, medisch centrum, winkelcentra en restaurants comfortabel voor het publiek. Niettemin namen de toeschouwers de vele ongemakken uit het verleden op het omgebouwde RAF-vliegveldje uit de Tweede Wereldoorlog graag voor lief. Toen kon je ten minste nog de geur van verbrand rubber en benzine opsnuiven. Prost won de Grand Prix in 1985 met een gemiddelde snelheid van 146,3 mijl per uur. Bij Herbert was die vorig jaar al teruggelopen naar 125,6 mijl per uur. Het zijn ontwikkelingen die de racefan in Engeland - de bakermat van de autorensport - te denken geven.