De Ster heeft weer algemeen directeur

AMSTERDAM, 13 JULI. Plastic-serviesfabriek de Ster Holding heeft na een stadhouderloos tijdperk van bijna een jaar weer een nieuwe directeur. Per 1 oktober wordt P. de Bruin (57) de hoogste baas als opvolger van H. den Ouden. De Bruin was algemeen directeur bij Van Doorne's Transmissie (VDT) in Tilburg, sinds mei 1995 een volledige dochter van de Duitse Robert Bosch Groep.

Den Ouden moest in oktober vorig jaar weg na een verschil van mening met de grootaandeelhouder over de verkoop van het bedrijf. De Ster, met ruim 700 werknemers, levert onder meer aan luchtvaartmaatschappijen.

De Ster - in 1993 na een verlies van 127 miljoen gulden bijna failliet door de internationale crisis in de luchtvaart - en ternauwernood gered door de ING Bank, heeft lange tijd in de etalage gestaan.

Inmiddels zijn de prestaties van De Ster verbeterd. Vorig jaar behaalde het bedrijf een winst van 20 miljoen gulden op een omzet van 365 miljoen gulden. Dit jaar zullen winst en omzet hoger uitkomen, verwacht woordvoerder Ph. Hendriks van De Ster.

Behalve twee ING-vertegenwoordigers heeft ook de vroegere meerderheidsaandeelhouder en directeur van De Ster, J. Ritman, een plaats in de directie van grootaandeelhouder Storm, gecontroleerd door ING. De naam van Ritman is verbonden aan de Ritman-collectie. Ritman verzamelde kunst en zeldzame boeken met een deel van een ING-krediet van 400 miljoen gulden. Bij de reorganisatie nam ING de kunst- en boekenverzameling over. Eind 1994 verklaarde de minister van Cultuur de collectie tot nationaal bezit. ING kon toen de collectie niet te gelde maken in het buitenland, om zo eventuele schade op De Ster te compenseren. (ANP)