CTA sceptisch over weldoener Kritikos

AMSTERDAM, 13 JULI. Het vorig jaar failliet verklaarde Amsterdamse container-overslagbedrijf CTA is voor zijn toekomst niet langer afhankelijk van overname door de Amerikaanse ondernemer Christos Kritikos. Kritikos heeft grootse plannen in Amsterdam. Hij wil in het westelijk havengebied een megaterminal voor 650.000 containers van de grond tillen.

Havenwethouder Peer was enthousiast en ook de gemeenteraad heeft zich inmiddels garant gesteld voor een investering van 100 miljoen. Volgens interim-directeur De Regt floreert het afgeslankte CTA. Terwijl de geplande overname van Kritikos maar niet van de grond lijkt te komen. “Wij opereren volledig zelfstandig. Ik verwacht een groei van het aantal overgeslagen containers van 25 tot 30 procent”, aldus De Regt.

Enige weken geleden verwachtte De Regt nog dat de overname door Kritikos voor de zomer beklonken zou worden. Maar inmiddels zijn de curatoren van CTA, mr. J. Houthoff en mr. Dingemans, met vakantie gegaan. Vlak voor zijn vertrek heeft Houthoff deze week flink uitgehaald in het weekblad de Groene Amsterdammer. Hij richt zich daarbij tegen de Amsterdamse wethouder Peer, die met Kritikos op de proppen is gekomen. Houthoff: “Peer wil dat ik CTA voor een gulden aan Kritikos verkoop. Eén gulden! Belachelijk gewoon. Als ik op dat voorstel inga, mag ik morgen worden overgebracht naar het schooltje voor debiele curatoren.”

CTA ging vorig jaar failliet nadat een saneringsplan van de vorige eigenaren Nedlloyd en Internatio-Müller op grote weerstand van het personeel was gestuit. Het leidde een periode van arbeidsonrust in de haven in.