Carlsberg haalt opnieuw bakzeil

KOPENHAGEN, 13 JULI Net als Heineken stopt ook de Deense brouwer Carlsberg de bierexport naar Birma. Daarmee zwicht Carlsberg opnieuw voor het Deense Birma-comité, dat heeft gedreigd met een boycotoproep als de onderneming niet breekt met het land. Carlsberg maakte dinsdag al bekend dat het bedrijf niet langer deelneemt aan de bouw van een bierbrouwerij in Birma.

Een dag later volgde Heineken dat voorbeeld, maar het Nederlandse concern liet weten ook de export naar Birma te staken.

Het Deense Birma-comité start half augustus een grote mediacampagne tegen drie bedrijven, waaronder speelgoedfabrikant Lego, die in Birma actief zijn. Carlsberg staat niet op de lijst, maar het Birma-comité heeft gewaarschuwd voor boycotacties als de bierexport naar het land niet volledig zou worden stopgezet.

In een gisteren verspreide verklaring stelt Carlsberg dat er de laatste jaren “minimale hoeveelheden Carlsberg van Carlsberg-brouwerijgen in de regio” in Birma zijn verkocht. De export zal alleen worden hervat als concurrerende merken op de Birmese markt te koop zijn. We kunnen een verzwakking van onze positie daar niet toleren, aldus de brouwer. (Reuter)