Bruton: rellen N-Ierland schuld Londen

LONDEN/BELFAST, 13 JULI. De Ierse premier, John Bruton, vindt dat de Britse regering verantwoordelijk is voor de onlusten van de laatste dagen in Noord-Ierland. Volgens Bruton heeft Londen “een zeer grote vergissing” gemaakt door de protestantse Oranje-orde toestemming te geven voor een mars in een katholieke wijk in Portadown.

Volgens de premier had de Britse regering bij haar eerdere verbod van de mars moeten blijven. “Een staat kan het zich niet veroorloven om toe te geven aan druk”, aldus Bruton gisteren in het Britse televisieprogramma Newsnight. “In elke democratie verwachten de mensen dat de politiemacht en de regering onpartijdig zijn, niet toegeven aan druk en consequent zijn. Als regeringen de indruk wekken aan zulk soort druk toe te geven, worden ze in de toekomst niet meer serieus genomen.”

“Ik geloof dat het vredesproces afhankelijk is van politici die de hele tijd de democratie steunen en niet op een à la carte-basis, en die geweld steeds afwijzen, niet slechts wanneer het hun uitkomt”, aldus de Ierse premier.

In Noord-Ierland is het al enkele dagen onrustig. De opstootjes begonnen in de protestantse wijken van Belfast waar velen woedend waren over het verbod van de Britse regering om de Oranje-orde door een katholieke wijk in Portadowan bij Belfast te laten marcheren. Nadat de Britse regering de mars alsnog had toegelaten, sloeg de onrust in de nacht van donderdag op vrijdag over naar katholieke wijken. Ook vannacht was het weer onrustig.

Volgens Gerry Adams, de leider van Sinn Fein (de politieke arm van het verboden katholieke Ierse Republikeinse Leger), ligt het vredesproces in Noord-Ierland door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen “geheel in puin”. “ Ik wil duidelijk zeggen (...) dat de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de Britse premier, John Major, en dat die er ook voor verantwoordelijk voor is om het proces weer op gang te brengen”, aldus Adams gisteravond op een persconferentie in Belfast.

Major zelf wees de beschuldiging van Adams gisteravond onmiddellijk van de hand. “Het is absurd om te zeggen dat het vredesproces in puin ligt, tenzij men het in die toestand wil hebben”, aldus Major. “De afgelopen week is erg moeilijk geweest voor Noord-Ierland”, aldus de premier die zei alle geweld, zowel van protestantse als van katholieke zijde, te veroordelen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden politiebureaus over geheel Noord-Ierland met brandbommen en stenen bekogeld. In Belfast werden drie politieagenten door kogels getroffen. Volgens de politie gooiden demonstranten in de provincie in totaal meer dan 900 molotov-cocktails naar de politie. In Londonderry werden meer dan twaalf mensen in het ziekenhuis opgenomen. (AP, AFP, Reuter)