Begijnhof weert groepen toeristen

AMSTERDAM, 13 JULI. Grote groepen toeristen zijn niet langer welkom op het Begijnhof in Amsterdam. De gemeente heeft bij de ingangen borden geplaatst met de tekst: “Privé-terrein, respecteer privacy bewoonsters, verboden voor groepen en rondleidingen”. De bewoners van het Begijnhof hopen dat daarmee de overlast van toeristen afneemt. Stadswachten gaan er vanaf maandag op toezien dat toeristen slechts druppelsgewijs het hof betreden.

Het Begijnhof wordt dagelijks door honderden toeristen bezocht, en het worden er volgens de bewoners steeds meer. Vooral grote groepen veroorzaken overlast, zeggen de bewoners. De toegang naar de woningen wordt door de groepen toeristen geblokkeerd, de gidsen schallen om zich verstaanbaar te maken en de toeristen zijn soms opdringerig en brutaal. Ze gluren volgens de bewoners door de ramen naar binnen en lopen soms zelfs de tuintjes in.

Het Begijnhof werd in de vroege Middeleeuwen gebouwd voor vrouwen die hun leven niet met een man wilden delen, maar die geen non wilden worden. Nog steeds wonen er alleen vrouwen in het Begijnhof. Ingeklemd tussen de drukke winkelstraten Kalverstraat, het Spui en de Nieuwezijds Voorburgwal vormt het hof een oase van rust.

Maar die oase van rust is het Begijnhof voor de bewoners niet meer. Volgens de voorzitter van het bewonersoverleg L. van Tilburg bestaan er al sinds langere tijd ongenoegens bij de bewoners over het toenemende toerisme.

“Er zijn meer toeristen in Amsterdam, maar daar komt bij dat het vaak ook een ander soort toeristen zijn. Mensen die met een stedentrip Amsterdam aandoen, en tussen de Heinekenbrouwerij en het Martelmuseum even vijftien minuten het Begijnhof bekijken. Ze realiseren zich vaak niet dat ze in een woongebied rondlopen.”

In april van dit jaar werd het Begijnhof door de bewoners bij wijze van protest al een keer afgesloten. “We willen het Begijnhof niet definitief afsluiten hoewel dat wel zou kunnen: het Begijnhof is namelijk privé-terrein. Het is echter een prachtige plek, en we vinden het leuk als andere mensen daar ook van genieten. Maar ze moeten wel een beetje respect opbrengen voor de plek en de bewoonsters”, aldus Van Tilburg.

Na een proef van twee maanden wordt door de bewoners bekeken of de maatregelen hebben gewerkt.