Weer aanslag op bus Moskou: nu 20 gewonden

MOSKOU, 12 JULI. Bij een tweede ontploffing in een Moskouse bus in evenzoveel dagen zijn vanmorgen meer dan twintig gewonden gevallen. De melding als zou er een dode zijn gevallen werd later ingetrokken.

President Jeltsin riep in een reactie op tot harde maatregelen voor de bescherming van de Russische hoofdstad, die volgens hem “wordt geteisterd door terroristen”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde daarna aan duizend man veiligheidstroepen in de straten te laten patrouilleren.

De ontploffing vanmorgen om tien voor half negen in bus 48 op de Prospekt Mira leek sterk op die van gistermorgen in lijn 12 bij het Poesjkin-plein. Deze keer explodeerde de bom volgens de politie echter niet in een tas bij de chauffeur maar onder een stoel in het midden van de bus.

Voor geen van beide daden is de verantwoordelijkheid opgeëist. Ook van een eerdere ontploffing in de Moskouse metro, vorige maand, zijn geen daders bekend. Maar burgemeester Joeri Loezjkov van Moskou legde vanmorgen net als andere functionarissen een verband met het oplaaien van de strijd in Tsjetsjenië.

“Met enige zekerheid kunnen we mogelijke Tsjetsjeense betrokkenheid ontwaren en dit is niet zomaar een gedachte”, zei Loezjkov vanmorgen op een persconferentie. Een tweede mogelijkheid, maar die achtte Loezjkov kleiner, zou een reactie van criminelen zijn op Jeltsins recente decreet om de misdaad in de hoofdstad aan te pakken.

De leider van de Tsjetsjeense rebellen, Zelimchan Jandarbijev, ontkende vanmorgen echter alle betrokkenheid bij het geweld in Moskou. “De Tsjetsjenen hebben hier niets mee te maken. De Tsjetsjenen zijn een normaal volk. Ze zijn vandaag de dag banger voor terrorisme dan wie ook”, zei Jandarbijev tegen het persbureau Interfax. Hoewel Jeltsin aan de vooravond van de presidentsverkiezingen een bestand met de Tsjetsjenen had laten sluiten, heeft het Russische leger de beschietingen deze week in volle hevigheid hervat. Een van de Russische commandanten in Tsjetsjenië, generaal Vladimir Sjamanov, zag in de aanslag van gisteren al reden voor een nog harder optreden tegen de Tsjetsjeense separatisten.

    • Hans Nijenhuis