VS trekken visum Colombiaanse president in

WASHINGTON, 12 JULI. De Verenigde Staten hebben gisteren de ongebruikelijke stap gezet door het visum van de Colombiaanse president Ernesto Samper in te trekken en hem ervan te beschuldigen onder een hoedje te spelen met drugshandelaren. “Onze boodschap is duidelijk en simpel vandaag: mensen die doelbewust drugshandelaren helpen zijn niet welkom in de Verenigde Staten”, zei woordvoerder Nick Burns van het State Department.

Samper beschikte over een geldig Amerikaanse bezoekersvisum, dat nu is ingetrokken. Intussen worden andere sancties overwegen, aldus Burns. Hij onderkende de uitzonderlijkheid van de maatregel, maar onderstreepte dat de beslissing “was genomen door de president van de Verenigde Staten en was aanbevolen door de minister van Buitenlandse Zaken”. “Dit is een erg serieuze stap die we vandaag zetten. We doen dat niet lichtzinnig”, zei Burns.

De woordvoerder wees erop dat het Colombiaanse parlement zijn onderzoek had beëindigd naar de beschuldigingen dat Samper campagne-gelden had aangenomen van drugshandelaren tijdens zijn herverkiezingsrace van 1993-1994, maar dat daarmee de zaak voor Washington niet was opgelost. “De informatie die wij hebben, die substantieel is, geeft ons reden te geloven dat president Samper betrokken is bij drugsactiviteiten door financiering van zijn presidentscampagne door drugshandelaren te accepteren, en dat hij in ruil voor deze financiering beleid heeft doorgevoerd dat ontworpen was om de belangen van de drugskartels te beschermen en bevorderen.” (Reuter)

De woordvoerder beschuldigde Samper ervan geen bereidheid te tonen om de drugshandel te bestrijden. Volgens Burns heeft “het besmette geld van drugshandelaren” veel invloed op de regering van Samper.

De enige president die in de recente geschiedenis geen bezoekersvisum in de VS meer kreeg, was de Oostenrijkse president Kurt Waldheim in 1987, wegens diens vermeende relatie met het nazi-regime. (Reuter)