Valence

De Tour is een grote familie, maar als twee verslaggevers autopech krijgen, voelen ze zich snel buitengesloten. De Tour is een schijnhuwelijk. We horen er niet meer bij. Een lekke band kun je repareren, een lek expansievat met koelvloeistof moet vervangen worden. Wegenwachters van de Société zijn nergens te bekennen.

Hoezo één grote familie? Al snel komen we erachter dat we twee problemen hebben: de auto is kapot en de auto is niet van Franse makelij. In de garage in Gap krijgen de volgers een voorkeursbehandeling, maar de Duitse middenklasser kan niet ter plekke worden gerepareerd.

Bellen naar de finishplaats, met hetzelfde resultaat. Morgen bent u de eerste, klinkt het vanuit een garage in Valence. Is het niet gevaarlijk, rijden met een lekkend vat? Rustig aan en vooral niet stilstaan, luidt het advies. Een paar uur later vervolgen we de rit met een meter die angstvallig heen en weer blijft bungelen. Volgend jaar een Franse wagen.

    • Jaap Bloembergen