Tokio gegispt om accijns

GENEVE/BRUSSEL, 12 JULI. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft Japan gisteren veroordeeld omdat het land teveel accijns heft op buitenlandse gedistilleerde dranken zoals whiskey, jenever en likeur. Daardoor wordt de nationale drank shochu op onrechtmatige wijze bevoordeeld.

De WTO stelde vorig jaar een onderzoek in naar de drankaccijnzen in Japan na klachten van de Europese Unie. Met name Schotland en Nederland hadden aangedrongen op een dergelijke procedure. Japan is een belangrijk exportland voor de Nederlandse drankindustrie. De EU werd in haar eisen gesteund door Canada en de Verenigde Staten.

Volgens de WTO, die gisteren haar definitieve oordeel bekendmaakte, is de Japanse werkwijze discriminerend. Doordat de accijnzen op geïmporteerde sterke drank zes maal hoger liggen dan op de nationale dranken, wordt de import belemmerd.

De Europese Commissie in Brussel toonde zich zeer tevreden met de uitspraak. Ze dringt er bij Japan op aan de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie te accepteren en al volgend jaar de accijnzen op importdrank te verlagen.

De commissie meent dat de uitspraak ook invloed kan hebben op de handel met andere landen. Ook Korea en Chili hebben handelsbelemmeringen opgeworpen tegen de import van drank. Japan kan tegen de WTO-uitspraak in beroep gaan. Een Japanse diplomaat zei dat Tokio hierop studeert. (ANP)