Thee uit de tuin

Gelukkig maar dat er zo weinig zon is. Heb je ook minder dorst. Hoef je niet de hele dag cola of sinas te drinken en ijs te eten.

Vroeger, toen de zon in de zomer nog echt scheen, maakten de mensen van zijn stralen gebruik om thee te zetten. Maar omdat ze als het warm was geen hete thee lustten maakten ze koude thee: ijsthee. Als de zon deze zomer toch nog te voorschijn komt moet je het eens proberen. Echte thee waar geen gasvlammetje aan te pas komt. Maar daarom juist nog lekkerder dan gewone thee.

Een grote glazen kan driekwart vol water gieten en daarin twee theezakjes.

Verder niets. Zoek een plek waar de zon de hele dag schijnt. Op het balkon of de veranda. In de tuin midden op het gras is het allermooist. Zet die kan met dat water en die twee theezakjes daar gewoon neer. 's Morgens om tien uur. Dan is de thee om vier uur, precies tegen theetijd, net goed getrokken. Zorg dat je flink wat ijsblokjes klaar hebt en gooi die er bij. Een paar schijven citroen is ook aan te raden. Zet van te voren wat glazen in de koelkast, zodat ze flink koud zijn, en giet daar de thee in. Beetje suiker erbij.

Wanneer je de kan buiten neerzet moet je er wel iets bovenop leggen, een schoteltje of zo. Dat er geen insecten in verdwalen. Anders zit je straks met wespenthee of lieveheersbeestjesthee. Net iets minder lekker.

    • Philip Mechanicus