Technologie-sector leidt koersval op Wall Street

AMSTERDAM, 12 JULI. De Europese aandelenbeurzen hebben vanmorgen met verdere koersdalingen gereageerd op een nieuwe koersval van aandelen op Wall Street. Daar daalde het Dow Jones industrieel gemiddelde met 83,11 punten, of 1,48 procent, tot 5520,54 punten. Aanleiding voor de Amerikaanse koersval was het nieuws dat het computerconcern Hewlett-Packard de winstverwachting voor dit kwartaal naar beneden bijstelde als gevolg van een verminderde orderportefeuille.

Een dag eerder had elektronicafabrikant Motorola een tegenvallende winst voor het tweede kwartaal gepubliceerd. De technologiesector, die vorig jaar en begin dit jaar de koersstijgingen op Wall Street leidde, liep gisteren zware klappen op. Na het nieuws rond Hewlett-Packard en Motorola worden de resultaten over het tweede kwartaal van andere technologiefondsen met argwaan tegemoet gezien. De koersindex van de elektronische beurs Nasdaq, die wordt gedomineerd door grote technologiefondsen, daalde gisteren ruim drie procent tot 1106,61 punten. In punten gerekend was dat een van de sterkste dalingen sinds oktober 1987. Alleen de papier- en de oliesector kon zich gisteren aan de stemming op Wall Street onttrekken.

Vorige week vrijdag gaf het Dow Jones-gemiddelde al ruim 117 punten en wist die val in de dagen daarna niet goed te maken. Sinds vorige week, vóór de koersval van afgelopen vrijdag, is het Dow Jones-gemiddelde 3 procent gedaald, en ruim 4,5 procent ten opzichte van het hoogterecord van 5778 punten in mei. Nasdaq is al 11 procent lager dan zijn koersrecord eerder dit jaar.

Omdat de tegenvallende omzet-ontwikkeling van de computerbedrijven kon worden opgevat als een teken dat de bedrijvigheid in de Verenigde Staten milder groeit, stegen de obligatiekoersen, mede door aankopen door speculatieve beleggingsfondsen. Het rendement op de dertigjarige Amerikaanse staatsobligatie daalde hierdoor van 7,13 procent tot 7,05 procent. Tot nu toe werden de verzwakkende aandelenkoersen juist verklaard door de eveneens dalende obligatiekoersen, waardoor de rente op de kapitaalmarkt sterk is opgelopen. De hoger dan verwachte Amerikaanse economische groei en inflatie, die analisten de laatste tijd vooral aflezen aan de stijging van de werkgelegenheid en de uurlonen, vertalen zich doorgaans in een hogere rente op de kapitaalmarkt, die aandelen minder aantrekkelijk maakt. Bovendien hebben de gunstige economische vooruitzichten analisten er van overtuigd dat de Amerikaanse centrale banken, die geldmarktrente vaststellen, dit rentetarief na hun eerstvolgende bijeenkomst op 20 augustus zullen verhogen.

Niet bekend

Gisteren sloten de Europese beurzen al lager, omdat zij de lagere opening van Wall Street nog konden meenemen. Amsterdam verloor ruim 0,9 procent, Parijs 0,4 procent en Londen 0,45 procent. Alleen Frankfurt, dat eerder sluit dan Wall Street opent, stond op een winst van 0,35 procent.

Vanmorgen was de schade in Frankfurt dan ook het grootst, met een koersverlies van 1 procent voor de DAX-index rond het middaguur. Parijs gaf nog eens 0,7 procent prijs en Londen stond op licht verlies. In Amsterdam gaf de AEX-aandelenindex 4,91 punten (0,9 procent) prijs op 544,47 rond het middaguur. Ten opzichte van een week geleden was de Amsterdamse beursindex rond het middaguur ruim 3,3 procent lager.

In Japan reageerde het Nikkei-gemiddelde, dat eerder in de week was bijgekomen van de val van Wall Street vorige week vrijdag, met daling van 1,08 procent (ruim 236 punten) op 21656,45 punten. Ook op de meeste andere aandelenbeurzen in Azië was de stemming zwak, met een verlies van ruim een procent in Hong Kong.

De Amerikaanse dollar gaf een halve cent terrein prijs op 1,7050 gulden rond het middaguur. Handelaren wezen de verwachte vermindering van interesse van Europese en Japanse beleggers in dollars voor de aankoop van Amerikaanse aandelen aan als een van de oorzaken.