Succes, maar geen respect

ROTTERDAM, 12 JULI. In Nederland bestaat geen respect voor sporthelden van weleer. Dat zegt drievoudig olympisch kampioene Rie Mastenbroek vandaag in de olympische bijlage van deze krant. Daarin worden, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Olympische Spelen, tien sportcoryfeeën geportretteerd. De 23ste editie van het sportfestijn begint volgende week vrijdag in Atlanta.

Zwemster Rie Mastenbroek (77) is na atlete Fanny Blankers-Koen de meest succesvolle Nederlandse sportvrouw in de geschiedenis van de Spelen. Drie gouden en een zilveren medaille won Mastenbroek in 1936 in Berlijn, de stad waar ze tien jaar geleden de eregast was op een bijeenkomst van het Duitse olympische comité. Bij die gelegenheid werd Mastenbroek voorgesteld als de 'Keizerin' van Berlijn. “Alle vierhonderd aanwezigen stonden toen op om voor mij te applaudisseren. Dan denk je: je bent toch iemand, Rieki, hoewel je de mensen, als het om Olympische Spelen van vroeger gaat, nooit over iemand anders hoort dan Ada Kok en Fanny Blankers-Koen.”

Voor sporters van voor de oorlog is in Nederland geen belangstelling, zegt Mastenbroek. “Ze zijn mij vergeten, net als die ruiter, Pahud de Mortanges. Die won in de jaren twintig en dertig toch even vier keer olympisch goud en één keer zilver. Maar zelfs zijn vrouw hield niet van sport, ze heeft zijn medailles op het Waterlooplein verkocht.”

Mastenbroek wil niet meer in de schijnwerpers staan. “Ik zoek in tegenstelling tot Anton Geesink, Fanny Blankers en Erica Terpstra de belangstelling ook niet op.” Wel steekt het de oud-kampioene dat de zwembond “zeer slordig” is geweest met post die op het bondsbureau voor haar binnenkwam. Ook voelt ze zich “belazerd” door de KNZB. “Toen ik was gestopt en de heren niet meer met me op de foto konden, zagen ze me niet meer staan. Ach, de mensen van de bond deden zo veel verkeerd, het is allemaal bla-bla-bla.”

In een reactie doet H.A. Beijer, voorzitter van de KNZB, de kritiek af als “oud zeer van voor mijn tijd”. Beijer kent Mastenbroek niet: “Ze is voor mij een papieren legende”. Volgens de voorzitter nodigt de zwembond haar wel uit voor grote zwemevenementen. Mastenbroek ontkent dat. “De zwembond? Daar hoor ik nooit iets van.”

De voorzitter deelt wél Mastenbroeks kritiek dat sporthelden in Nederland nauwelijks vereerd worden. “In het buitenland hebben oud-kampioenen meer status. Wij raken van sport wel in euforie, maar het krijgt geen vervolg. Na een aansprekende prestatie is het over en sluiten.”