Sportbonden sluiten tv-contract

ARNHEM, 12 JULI. Een groot aantal sportbonden heeft zich door een contract met de NOS verzekerd van meer aandacht op de televisie. De bonden gaven NOC*NSF mandaat voor de onderhandelingen over televisierechten. De sportkoepel en 63 aangesloten sportbonden hebben met de NOS een overeenkomst getekend. Dat akkoord heeft een looptijd tot augustus 2000.

Twee grote bonden, de voetbalbond (KNVB) en de tennisbond (KNLTB) hebben het contract niet getekend. De schaatsbond (KNSB) had al een andere, langlopende overeenkomst met de publieke omroep.

Voorzover de sportkoepel NOC*NSF daarover iets te zeggen heeft, verkrijgt de NOS de rechten voor uitzending van 63 sporten. De NOS heeft inmiddels afspraken voor het verstrekken van sub-licenties gemaakt met de nieuwe commerciële sportzender Sport7 en het betaaltelevisiekanaal SportNet.

De voorlopige afspraken zijn gisteren in een contract vastgelegd.

Volgens een woordvoerder van NOC*NSF profiteren alle sportbonden van de overeenkomst. Meer tv-aandacht betekent voor de bonden mogelijk financieel voordeel. NOC*NSF beheert een mediafonds waarvan de middelen ten goed komen aan sportstimulering op televisie.

NOC*NSF treedt ook op als agent voor de bonden voor de duur van de gesloten overeenkomst. Dat houdt in dat de sportkoepel het overleg met de NOS leidt en coördineert, de bonden ondersteunt, zorg draagt voor het mediafonds en de bonden informeert. (ANP)