Smokkel harddrugs naar Duitsland stijgt

DÜSSELDORF, 12 JULI. De smokkel van harddrugs van Nederland naar Duitsland is sinds het wegvallen van de binnengrenzen van de Europese Unie sterk toegenomen. De Nederlands-Duitse grens heeft “een bijna magnetische aantrekkingskracht” op drugssmokkelaars. Dit zei gisteren de chef van de douane in Düsseldorf, P. Meyer.

Alleen al in het district Düsseldorf onderschepte de douane in de eerste zes maanden van dit jaar een hoeveelheid drugs met een straatwaarde van ruim 13,5 miljoen gulden. Vooral cocaïne en heroïne vinden gretig aftrek bij onze oosterburen. De douane nam dit jaar tot nu toe bijna 23 kilo heroïne in beslag, ruim drie maal zoveel als in dezelfde periode van 1995. Bij cocaïne ging het om 54 kilo, 85 procent meer dan vorig jaar.

De toename van het aantal xtc-tabletten dat de grens over gaat, is volgens de douane “beangstigend”. Tot nu toe zijn er 61.000 tabletten onderschept, ruim 6,5 maal zoveel als vorig jaar. De smokkel van softdrugs, zoals hasj en marihuana, liep wat terug.

In totaal zijn er 2.400 zaken aangespannen tegen drugssmokkelaars en 286 arrestatiebevelen uitgevaardigd. Drie van de vier gearresteerde smokkelaars zijn Duitsers. Meyer pleitte voor meer speciale eenheden in de strijd tegen de drugssmokkel. “We moeten er echt een tandje bij zetten.” (DPA)