Rechtse gemeente weert boeken

PARIJS, 12 JULI. De extreem-rechtse burgemeester J. Bompard van de Zuidfranse stad Orange weert boeken met een links of multicultureel karakter uit een gemeentelijke bibliotheek. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Franse ministerie van cultuur.

De vorig jaar in Orange aangetreden burgemeester, lid van het Front national van Le Pen, heeft een commissie ingesteld die toezicht houdt op de aankopen van de bibliotheek. Boeken over racisme, Afrikaanse cultuur en de Tweede Wereldoorlog zijn taboe, alsmede boeken met een 'kosmopolitische' geest. De inhoud van het inspectierapport kwam gisteren aan het licht in de Franse krant Libération. Een door de burgemeester van Orange ingestelde selectiecommissie beoordeelt de boeken die de directie van de bibliotheek wil aanschaffen op grond van een aantal criteria.

Boeken kunnen worden afgekeurd op grond van een te groot geachte specialisatie - dit lot trof handwerken over filosofie en pedagogie. Dan zijn er bezwaren tegen behandelde thema's: boeken over rap en racisme zijn van de lijst van aan te kopen boeken geschrapt. Ook een te links geachte opstelling van een auteur, zoals die van de detective-schrijver Didier Daeninckx, is reden tot censuur. Op grond van kosmopolitisme werden verzamelde vertellingen uit Afrika, Zuid-Amerika, China en Noord-Afrika verboden. En dan is er het criterium van de goede zeden, waaraan vooral romans ten offer vallen, zoals La jeune amante van Jeanine Montupet.

Bompard heeft alle beschuldigingen voor de Franse televisie ontkend. “Wij willen alleen diversiteit. Een bibliotheek wordt gebruikt door mensen die belasting betalen”, zei hij. Tegen het Franse radiostation Europe 1 kondigde hij aan dat hij naar de rechter zal stappen, omdat Libération onware informatie heeft verspreid.

De inspectie in Orange vond plaats in verband met de bouw van een nieuwe mediatheek in Orange, een stad van 30.000 inwoners. De minister van cultuur, P. Douste-Blazy, heeft inmiddels verklaard dat de oprichting met rijksgelden van deze mediatheek door het gemeentelijk censuurbeleid in gevaar kan komen. De bezwaren van het Ministerie hebben uitsluitend betrekking op de strekking van het gevoerde beleid.