Rechter beperkt nachtvluchten van Zaventem drastisch

BRUSSEL, 12 JULI. De luchthaven Zaventem bij Brussel dreigt grote schade op te lopen door een rechterlijke uitspraak die het aantal nachtvluchten drastisch beperkt. Het koeriersbedrijf DHL heeft al gezegd naar het buitenland te moeten uitwijken, indien het vonnis wordt uitgevoerd. Op de luchthaven staan een paar duizend arbeidsplaatsen op het spel als gevolg van de uitspraak.

De verrassende uitspraak van de rechtbank in Brussel volgt op klachten van buurtbewoners over lawaai-overlast. De rechter heeft nu bepaald dat vanaf 1 september tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends niet meer mag worden gevlogen boven drie Brusselse deelgemeenten bij Zaventem: Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Evere. Ook heeft de rechter een lijstje van in zijn ogen lawaaierige toestellen opgesteld (zoals alle Boeings 747), die in de nacht helemaal niet meer mogen opstijgen of landen.

Zowel bij de Belgische Regie der Luchtwegen als bij betrokken bedrijven is met ontsteltenis gereageerd op het vonnis. De uitspraak betekent dat 's nachts nog maar van een baan op Zaventem gebruik kan worden gemaakt en dat de luchthaven bij ongunstige wind gesloten moet blijven. De maatregel heeft gevolgen voor chartermaatschappijen, maar treft vooral koeriermaatschappijen zoals in de eerste plaats DHL (direct en indirect 2500 werknemers in België) maar ook Saudia Airlines, Air Hong Kong en Singapore Airlines. Volgens de DHL-woordvoerder is het “onaanvaardbaar” dat gemeenten het beleid van een internationale luchthaven dicteren, terwijl de vliegtuigen voldoen aan internationaal geaccepteerde normen voor geluid.