Politie Atlanta haalt bezem door criminele olympische wijken

ATLANTA, 12 JULI. De politie van Atlanta is druk bezig met het veilig maken van de stad waar volgende week vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Bij een speciale 'schoonveegactie' rond de universiteitscampus heeft de politie 35 mensen gearresteerd. Het universiteitscomplex ligt midden in een van de meest criminele wijken van Atlanta.

Hier vinden tijdens de Spelen de hockey- en basketbalwedstrijden plaats en een deel van het complex is ingericht als verblijfplaats voor journalisten.

Criminaliteit is een grote zorg voor de organisatie van de Spelen. Atlanta kent een van de hoogste misdaadcijfers van de Verenigde Staten. Tienduizenden veiligheidsmensen worden ingezet tijdens de Spelen. Volgens het hoofd van de beveiliging van het organisatiecomité ACOG, Bill Hartburn, zullen de maatregelen duidelijk zichtbaar zijn. “We willen eventuele problemen met criminaliteit voorzijn en niet pas reageren als die zich al hebben voorgedaan”, aldus Hartburn. Politiechef Beverly Harvard sprak vandaag berichten tegen dat de politiemacht in Atlanta onderbezet is. Harvard zei dat de politieagenten tijdens de Spelen twaalf uur per dag aan het werk zijn, zes dagen per week.

De grootste angst van de ACOG is dat de Spelen worden getroffen door een terroristisch aanslag, zoals vorig jaar op een overheidsgebouw in Oklahoma en recentelijk op een Amerikaanse militaire basis in Saoedi-Arabië. Volgens Woody Johnson, de speciale FBI-afgezant in Atlanta, zijn er tot nog toe geen aanwijzingen voor terreuracties. “Mijn vrouw en kinderen hebben ook kaartjes voor de Spelen gekocht, en ik heb daar geen enkel probleem mee”, zei Johnson ter geruststelling. Speciale patrouillevoertuigen worden ingezet om te voorkomen dat verdachte auto's in de buurt van de olympische gebouwen kunnen komen. Eerder deze week werd in anonieme telefoontjes gedreigd met autobommen.

Sportjournalisten hebben gisteren in Atlanta geklaagd over de accommodatie. Volgens hen is de stad nog lang niet klaar voor het grote sportevenement. Een deel van de huisvesting is nog niet afgebouwd, veel telefoonlijnen werken niet en het perscentrum moet nog worden ingericht. “Dit is het ergste wat ik heb meegemaakt”, zei een ervaren Duitse journalist, “Zelfs Moskou en Sarajevo hadden hun communicatiesysteem beter voor elkaar.”

Sommige verslaggevers ontdekten na aankomst dat er nog druk werd gebouwd aan de voor hen bestemde logeerruimtes. “Wij doen ons best om nog een grote tent te vinden voor onze ploeg van negentien verslaggevers ”, zei een redacteur van de Los Angeles Times.

Een woordvoerder van het organisatiecomité vindt de paniek overdreven. “Sommige mensen zijn zenuwachtig omdat tijdens de Spelen in Los Angeles indertijd niet alles in orde was met de telefoonverbindingen. Dat zal hier niet het geval zijn. We zijn druk bezig om alles op tijd af te krijgen.” (AP/Reuter)