Nederlandse bedrijven nemen voor 15 miljard over

ROTTERDAM, 12 JULI. Nederlandse ondernemingen hebben in het eerste halfjaar de waarde van overnames van buitenlandse bedrijven verdubbeld tot 15 miljard gulden. Dat is al meer dan in heel 1995, toen bedrijven voor 13 miljard gulden buitenlandse ondernemingen kochten.

In het eerste halfjaar kochten Nederlandse bedrijven 68 ondernemingen, een teruggang van ruim 20 procent ten opzichte van de 90 transacties die in de vergelijkbare eerste helft van 1995 tot stand kwamen.

De explosieve stijging van de waarde van gekochte bedrijven blijkt uit cijfers van KPMG Corporate Finance, de financiële adviesdochter van KPMG die halfjaarlijks cijfers publiceert over de internationale fusie- en overnamemarkt. “De sprong van de Nederlandse investeringen wordt in elk geval veroorzaakt door de overname van Ahold in Amerika van de supermarktketen Stop & Shop”, zegt directeur drs. G. Landheer van KPMG Coporate Finance.

Uit de cijfers van de internationale fusies en overnames blijkt dat de omvang van de transacties, na enkele jaren van krachtige groei, in het afgelopen eerste halfjaar is gestagneerd. KPMG telde de eerste zes maanden 2.707 transacties met een totale waarde van 111 miljard dollar, tegenover 2.778 deals met een waarde van 112 miljard dollar in de eerste zes maanden van 1995.

In 1994 en 1995 zat de internationale overnamemarkt in de lift als reactie op de teruggang van de economie aan het begin van de jaren tachtig, die bedrijven huiverig maakte voor grote internationale overnames. Hij verwacht de komende tijd een wisselend beeld, omdat de uitslag van de komende verkiezingen in Amerika en Engeland bedrijven daar kan beïnvloeden in hun investeringsgedrag. Opmerkelijk is dat het aantal overnames ter waarde van een miljard dollar of meer met een kwart is gedaald tot 17, terwijl de waarde van deze transacties met 35 procent is verminderd tot 38 miljard dollar.