Kind-commissaris

Commissaris zijn bij een onderneming is een verantwoordelijke job, waarvoor je bij je volle verstand moet zijn. Wie ouder is dan 72 moet in Nederland afscheid nemen als commissaris, omdat de wetgever kennelijk vindt dat vanaf die leeftijd het beoordelingsvermogen van mensen afneemt. Gek genoeg legt de wet geen 'ondergrens' aan voor de leeftijd waarop iemand commissaris mag worden.

De Amerikaanse ijsfabrikant Ben & Jerry's, altijd in voor een ludieke actie, maakt van die 'leemte' in de wet gebruik. De ijsfabrikant, sinds kort in Nederland actief, wil als eerste bedrijf in Nederland een tiener tussen 14 en 18 jaar benoemen als commissaris. De tiener krijgt gezelschap van markante figuren als actrice Adelheid Roosen en ex-BSO-topman Eckart Wintzen. Jongeren die interesse hebben voor de functie moeten in maximaal 1.000 woorden vertellen wat ze als commissaris als Ben & Jerry's Benelux zouden willen doen. Ben & Jerry's geeft relatief veel geld weg aan sociale projecten. De tiener-commissaris, “die een volwaardige commissarisplaats inneemt”, moet vooral bij het signaleren en initiatief nemen bij dergelijke projecten een rol spelen. Bij Ben & Jerry's wordt geen van de commissarissen betaald, maar wel wordt “veel ijs gegeten”.

Het is te hopen voor de ouders van de toekomstige tiener-commissaris dat hun pupil de toezichthoudende taak ook serieus neemt. Bij startende bedrijven als Ben & Jerry's in Nederland is de kans op tegenvallers zeker reëel. Commissarissen kunnen immers aansprakelijk worden gesteld wanneer de directie er een potje van maakt. In het geval van de tiener-commissaris zullen de schuldeisers met hun claims aankloppen bij de ouders en wordt de hobby van hun pupil een hele dure.

    • Paul Wessels