KBB: tegenvaller in eerste halfjaar

ROTTERDAM, 12 JULI. Het detailhandelsconcern KBB verwacht over het eerste halfjaar van het boekjaar 1996/97 “geen of nauwelijks winst” te maken. Reden is vooral een tegenvallende omzetontwikkeling bij de modespeciaalzaken van het concern (M&S Mode en Amici).

KBB maakte vanmorgen bekend dat de modespeciaalzaken in het eerste halfjaar verlies hebben geleden. In de eerste helft van vorig jaar draaiden ze nog met winst. Daarentegen hebben de warenhuizen de Bijenkorf en Hema zich hersteld van de teruggang die zich voordeed in de eerste helft van het vorig jaar. De definitieve halfjaarcijfers van het boekjaar 1996/'97, dat eindigt op 31 juli, worden op 29 augustus bekendgemaakt. In de eerste zes maanden van het afgelopen boekjaar behaalde KBB een positief resultaat van 12,7 miljoen gulden.

Op de toch al zwak gestemde beurs zorgde de prognose van KBB voor een domper. De koers van KBB, die gisteren sloot op 135,40 gulden, was omstreeks het middaguur 10,40 gulden gedaald. De sombere boodschap van KBB drukte ook de koersen van de detailhandelsconcerns Vendex en Macintosh.

De kledingsector zit al jaren in de problemen. Veel consumenten houden hun hand op de knip bij de aankoop van kleren en geven liever geld uit aan bijvoorbeeld vakanties en andere vormen van ontspanning. Macintosh rapporteerde enkele dagen geleden ook al tegenvallers bij de textieldivisie. De halfjaarwinst zal lager zijn dan de 10,3 miljoen gulden van de eerste zes maanden van 1995.