Jorritsma gaat tol heffen bij Amsterdam

AMSTERDAM, 12 JULI.Op alle aan- en afvoerwegen van Amsterdam moeten automobilisten over vier jaar tol betalen. Dat heeft minister Jorritsma (Verkeer) gisteren gezegd bij de officiële opening van de Wijkertunnel bij Velsen. Rondom de hoofdstad zou een 'waterdicht cordon' van elektronische apparatuur aangelegd moeten worden, waardoor het zogeheten rekeningrijden mogelijk wordt.

Jorritsma kon nog niet zeggen wat het rekeningrijden gaat kosten. Wel dat de de automobilist in de spitsuren meer moet betalen dan daarbuiten. Jorritsma gaat binnenkort met de gemeente Amsterdam overleggen over de invoering.

In het jaar 2001 moet het rekeningrijden in de hele Randstad ingevoerd worden. Jorritsma wil een jaar eerder met het rekeningrijden in Amsterdam beginnen om de luchthaven Schiphol goed bereikbaar te houden. “De absolute prioriteit is de bereikbaarheid van de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven. We willen met het rekeningrijden beginnen in Amsterdam, omdat dat door de ligging van de wegen logistiek eenvoudiger is dan Rotterdam”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De woordvoerder vindt Jorritsma's uitspraak ambitieus: “We zullen er hard aan moeten werken om in het jaar 2000 het rekeningrijden in Amsterdam in te voeren.” Voor een aantal kwesties is nog geen oplossing gevonden: “De privacy van de automobilist, hoe zorg je dat de juiste automobilist betaalt en hoe voorkom je het gebruik van allerlei sluiproutes.”

Volgens W. van der Kolk, directeur van de Kamer van Koophandel Amsterdam-Haarlem, staat het Amsterdamse bedrijfsleven niet te springen bij de invoering van het rekeningrijden. “We zullen ons zeer kritisch opstellen. We realiseren ons echter dat er iets gedaan worden aan de bereikbaarheid van Amsterdam. We zullen daarom constructief aan het overleg met de minister deelnemen.”

De gisteren geopende Wijkertunnel heeft 600 miljoen gulden gekost en verbindt de kop van Noord-Holland met de rest van de provincie. Verwacht wordt dat door de nieuwe verbinding de dagelijkse files bij de Velsertunnel zullen verdwijnen.