Iraniër leeft na 20 minuten aan galg

TEHERAN, 12 JULI. Een wegens moord ter dood veroordeelde Iraniër heeft recentelijk 20 minuten aan de galg overleefd, zo heeft een Iraanse krant gemeld. Volgens de Engelstalige krant Iran News hing de man, Niazlai, aan de galg “tot zijn gezicht zwart werd en zijn tong naar buitenkwam”.

Het lichaam werd vervolgens naar het lijkenhuis overgebracht, waar de lijkschouwer een overlijdensacte opmaakte, zo meldde de krant deze week.

Maar na verloop van tijd werd geconstateerd dat zijn hart nog klopte. Niazlai werd onmiddellijk naar een ziekenhuis gebracht, waar hij geheel herstelde. Vandaaruit keerde hij terug naar de gevangenis. Niazlai heeft vanuit de gevangenis gezegd dat hij “veel had geleden” aan de galg. Maar hij was erg dankbaar voor zijn wederopstanding, en hij bad nu regelmatig.

Het is overigens helemaal niet zeker dat Niazlai meer dan uitstel van executie heeft gekregen. Volgens de Iraanse strafwet kan hij alleen aan de doodstraf ontkomen als de familie van zijn slachtoffer hem vergiffenis schenkt.