'IOC-leden zijn om te kopen'

NEW YORK, 12 JULI. De journalist Andrew Jennings blijft het IOC bestoken met beschuldigingen over omkoping. In een interview met de betaaltelevisiezender HBO beschuldigt de Brit de leden van het Internationaal Olympisch Comité van omkoopbaarheid en bedrog bij de keuze van organisatoren van Olympische Spelen. Het gesprek wordt komende week uitgezonden.

Jennings beweert voor de camera dat sommige IOC-leden hun stem laten afhangen van het feit of hun een vakantiereis wordt aangeboden. Ook verlangen zij van kandidaat-organisatoren studiebeurzen voor hun kinderen. “De leden van het IOC bezitten de totale macht over de olympische beweging”, zegt Jennings. “Als zij plaatsen op een college eisen, worden ze ook gevonden.” Voorzitter Samaranch, inmiddels in Atlanta aangekomen voor de 23ste Spelen, zei dat hem niets van dit alles bekend is.

Jennings baarde in 1992, met co-auteur Vyv Simpson, opzien met de publicatie van zijn boek Lords of the Rings, dat voornamelijk over de rol van Samaranch in het Franco-regime handelt.

In het recente tv-interview beschuldigt Jennings de Spanjaard het IOC tot een kopie van de Franco-dictatuur te hebben gemaakt. “Eén man aan de leiding met oneindig veel macht die alles controleert.”

Samaranch, voorzitter sinds 1980, daagde de schrijvers drie jaar geleden voor de rechter. Hij won het geding. Jennings en Simpson, niet aanwezig, kregen een geldboete opgelegd. (SID)