GEROOSTERDE KNOFLOOK MET BRIE

Voor dit recept gebruikte ik een speciale terra cotta 'knoflookrooster', oftewel een terra cotta ovenschaal met deksel om hele bollen knoflook in te roosteren. U kunt deze schalen bij een goed gesorteerde keukenwinkel kopen. U kunt echter ook een gewone ovenschaal gebruiken, maar doe in dat geval circa 4 eetlepels water in de schaal, zodat de knoflook in wat vocht ligt. In de terra cotta schaal is er geen water nodig.

Voor zes tot acht personen als borrelhap of voorgerecht:

2 grote of 4 kleine bollen knoflook

circa 500 gram brie

koudgeperste olijfolie

4 tot 5 zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt, in reepjes gesneden

verse basilicumbladen, ter garnering

Snijd de bovenkant van de bollen knoflook af met een scherp mes zodat de tenen net zichtbaar zijn. Zet de bollen knoflook in de knoflookrooster of ovenschaal en druppel er olijfolie over (plus 4 eetlepels water in de ovenschaal). Leg er het deksel op en zet circa 1,5 uur in een op 160 graden Celsius voorverwarmde oven. Snijd de korst van de bovenkant van de brie af, zet op een bakplaat en zet circa 5 tot 7 minuten in een op 150 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de kaas begint te borrelen. Wip intussen de geroosterde tenen knoflook uit hun vellen. Besmeer de warme brie met de knoflook en garneer met de zongedroogde tomaten en basilicum. Dien warm op met warm stokbrood.

    • Kim Maclean