Gazprom bijna klaar met plan kleine emissie

MOSKOU, 12 JULI. Een plan van het Russische gasbedrijf Gazprom om dit najaar negen procent van zijn aandelen op de internationale markt te verkopen is bijna rond, zo heeft de president van Gazprom, Rem Vjachirev, gisteren in Moskou gezegd.

“We werken met internationale banken, inclusief Amerikaanse en we zoeken manieren om dit pakket te verkopen”, zei Vjachirev. Volgens hem heeft de herverkiezing van Boris Jeltsin als president van Rusland Gazproms geloofwaardigheid op de internationale markt 'aanmerkelijk verbeterd'. Jeltsins communistische rivaal Zjoeganov had erop gezinspeeld de gasmoloch - in feite een geprivatiseerde versie van het voormalige gasministerie - te renationaliseren.

Gazprom is 's werelds grootste gasbedrijf en de waarde van het bedrijf wordt door Westerse analisten geschat op 250 miljard tot 800 miljard dollar. Geschat, want Gazprom is allesbehalve open over de eigen activiteiten. Op de laatste aandeelhoudersvergadering rapporteerde het bedrijf wel een netto winst van 3,42 miljard dollar in 1995.

Gazprom is behalve geheimzinnig ook nauw verweven met de zittende macht in Rusland.