Florrie Rodrigo (102) overleden

AMSTERDAM, 12 JULI. De 102-jarige danspionier Florrie Rodrigo is gisteren in Amsterdam overleden. Telg uit een sterk politiek-bewust joods arbeidersgezin werd Rodrigo een sociaal bewogen danseres en choreografe, die hechte contacten onderhield met de Amsterdamse kunstenaarsgroep De Universalisten.

Het opkomend antisemitisme deed haar uit Berlijn, waar ze veel succes had, terugkeren naar Nederland waar ze onder zeer moeilijke omstandigheden de crisistijd en de tweede Wereldoorlog overleefde. Met haar anti-oorlogs ballet Verzet vestigde zij na de oorlog de aandacht op zich tijdens het eerste internationale balletconcours in Kopenhagen in 1947. Twee jaar later beëindigde Rodrigo haar danscarriere, maar bleef tot op 77-jarige leeftijd een energieke, inspirerende en zorgende lererares. Onder haar leerlingen bevonden zich onder meer Lucas Hoving, Greetje Donker en Karel Poons. Florrie Rodrigo werd voor haar bijdrage aan de Nederlandse danskunst benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de gouden medaille van de stad Amsterdam.