Felle reactie Netanyahu op Arabieren

TEL AVIV, 12 JULI. Premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag gezegd “ongevoelig te zijn voor de dreigementen” die de laatste dagen in de Arabische wereld tegen Israel worden gehoord. In een vraaggesprek met de krant Yediot Ahronot zegt hij dat de Arabische reactie ondoordacht is.

Volgens hem hebben de Arabische landen en de Palestijnen er moeite mee zich aan te passen aan de nieuwe toestand na de Israelische verkiezingen. Netanyahu zegt ook dat hij de afgelopen dagen “veel positieve boodschappen” van kringen in de Arabische wereld heeft gekregen, die hun contacten met Israel willen voortzetten. Volgende week zal de Israelische premier een bezoek aan koning Hussein in Amman brengen; de week daarop zal hij door de Egyptische president Hosni Mubarak worden ontvangen.

Tegen de gewoonte in heeft de socialistische ex-premier Shimon Peres de nog in de VS verblijvende nieuwe Israelische leider gisteren scherp aangevallen op diens in Washington uiteengezette vredesideeën. “We moeten ons niet laten imponeren door het applaus. (Netanyahu's rede in het Congres werd dertienmaal door applaus onderbroken.) Amerika is een beleefd land. Velen hebben op het bezoek van Netanyahu aan de VS gewacht: er werden beloften van verrassingen en pragmatisme gedaan en daar kwam niets van terecht”.

Indirect waarschuwde Peres dat de politiek van Netanyahu het voortbestaan van Israel in gevaar kan brengen. “De strijd gaat om de toekomst van het joodse volk. Als het conflict een botsing tussen joden en moslims wordt, als het van een dreiging met conventionele wapens komt tot een dreiging met niet-conventionele wapens, bedreigen we ons voortbestaan”, zei hij.

Yediot Ahronot waarschuwt vandaag voor als domino's in elkaar stortende betrekkingen van Israel met de Arabische wereld. “Benjamin Netanyahu is er niet alleen in geslaagd de Arabieren die wachtten op een politiek aanknopingspunt of positieve politieke boodschap te irriteren, hij is er ook in geslaagd op Arabische blaren te gaan staan toen hij de wereld eraan herinnerde dat Israel een democratisch land is, in tegenstelling tot de Arabische wereld waar dictaturen het voor het zeggen hebben.”

De Arabische reacties op Netanyahu's uitspraken in Washington zijn ongehoord scherp. Feisal Husseini, de Palestijnse leider in Jeruzalem, zei gisteren dat “Netanyahu een oorlogsverklaring heeft afgegeven als hij niet over de toekomst van Jeruzalem wil onderhandelen”. Vandaag is er weer sprake van dat Israel een viertal Palestijnse kantoren in Oost-Jeruzalem, waaronder het Palestijnse hoofdkwartier Orient House zal sluiten.

In het belangrijke Egyptische weekblad Rose-el-Yussuf wordt deze week in een hoofdartikel de vraag gesteld of Netanyahu denkt dat “hij een man van cultuur is en wij barbaren, dat hij de zonnekoning is en wij slaven. Netanyahu is een Israelische Hitler die het Midden-Oosten naar een nieuwe oorlog opdrijft, een oorlog waarin niet alleen de Arabieren een prijs betalen. Netanyahu heeft de hoedanigheden om zo'n oorlog te voeren: grootheidswaanzin, fanatieke generaals, rabbijnen en extremisten om zich heen, 200 atoombommen en steun in de rug van de extremistische joden in het buitenland die over het geld en de pers heersen”.

Ondertussen wordt de Israelische bevolking vandaag opnieuw gewaarschuwd voor zelfmoordaanvallen door de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas in Jeruzalem en elders. Minister van binnenlandse veiligheid Avigdor Kahalani heeft deze week hervatting van de Palestijnse terreur voorspeld omdat Israel niet aan de Palestijnse eisen voldoet.

    • Salomon Bouman