EU zint op stappen tegen wetgeving VS

ROTTERDAM, 12 JULI. De ministers van buitenlandse en economische zaken van de Europese Unie zullen volgende week maandag en dinsdag bijeen komen om zich te beraden op mogelijke maatregelen tegen de Amerikaanse Helms-Burtonwet, die het ondernemers praktisch onmogelijk maakt zaken te doen op Cuba. De wet is een aanscherping van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba.

De Helms-Burtonwet, bedoeld als vergelding voor het neerschieten van twee Amerikaanse vliegtuigjes met Cubaanse ballingen in februari van dit jaar dreigt de handelsrelaties met de VS ernstig te verstoren. Vorige week besloot ING Barings zich op voorhand al terug te trekken uit Cuba met het oog op mogelijke sancties tegen de bank in de Verenigde Staten. De Nederlandse bankverzekeraar besloot de financiering van de Cubaanse suikeroogst te staken.

Washington liet deze week aan het management van het Canadese mijnbouwbedrijf Sherritt International weten dat zij en hun families de VS zouden worden uitgezet, tenzij het bedrijf afziet van investeringen op Cuba. De directie bestaat onder andere uit de twee Britten, Rupert Pennant-Rea en Sir Patrick Sheehy. Behalve zij kregen nog zeven aandeelhouders en directeuren van deze onderneming een brief, waarin zij tot persona non grata in de VS worden verklaard. Zij kunnen geen visum meer krijgen voor de VS. Sherritt delft kobalt en nikkel in het oosten van Cuba.

Groot-Brittannië heeft de VS deze week ernstig gewaarschuwd voor de gevolgen voor de onderlinge handelsrelaties door de nieuwe Helms-Burtonwet. Stappen van de Britse overheid tegen Amerikaanse bedrijven zijn niet uitgesloten, zo heeft de Britse staatssecretaris voor Handel en Industrie, Ian Lang gisteren gezegd.

“We staan onder aanzienlijke druk om tegenmaatregelen te nemen tegen Amerikaanse bedrijven. Die druk neemt alleen maar toe”, aldus Ian Lang gisteren in een toespraak voor de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Londen. Naast Groot-Brittannië zijn ook andere lidstaten van de EU woedend over de wetgeving.

Met name de Italiaanse regering heeft deze week fel van leer getrokken tegen de Amerikaanse wetgeving. Het zou vooral Italië zijn, dat de EU-ministers bijeen heeft geroepen.

Ook Canada laat het er niet bij zitten, zo heeft de Canadese minister Art Eggleton van internationale handel gisteren verklaard. Hij wil volgende week een procedure starten tegen de Amerikanen bij een commissie die werkzaam is onder het tussen de VS, Canada en Mexico gesloten Nafta-verdrag.