EU: onderzoek tv-rechten van wedstrijdsport

BRUSSEL, 12 JULI. De Europese Commissie is een breed onderzoek begonnen naar exclusieve televisierechten op het uitzenden van sportevenementen. De aankondiging komt na de vernietiging door het Europees Hof van een besluit de European Broadcasting Union (EBU) toestemming te geven exclusieve uitzendrechten te verwerven op sportmanifestaties.

Volgens een woordvoerder van Europees commissaris Van Miert (Concurrentiezaken) worden ook de contracten van het Nederlandse sportkanaal, Sport7, onder de loep genomen.

De uitspraak van het Europees betekent een overwinning voor diverse commerciële stations, onder wie het Franse TF 1, die zich hadden verzet tegen het monopolie. Bij de EBU, dat haar hoofdkwartier in Genève heeft, zijn 67 Europese publieke omroepen aangesloten, waaronder de Nederlandse Omroepstichting (NOS). Volgens de rechter mag de Europese Commissie de organisatie geen uitzonderingspositie toekennen zonder dat goed is uitgezocht of de regels voor het EBU-lidmaatschap niet-discriminerend zijn. Het hof vond deze regels vaag en onnauwkeurig.

De Europese Commissie heeft de uitspraak nog “in studie” en wilde gisteren geen commentaar geven. De woordvoerder van Van Miert verklaarde slechts dat de commissaris zijn diensten opdracht had gegeven alle contracten over exclusieve televisierechten te bekijken.

Het onderzoek strekt zich ook uit tot het alleenrecht van het Britse Sky op het tonen van alle voetbalwedstrijden in de Britse premier league en Sport7 het sportkanaal van de KNVB. De sportzender hoeft volgens de Europese regels echter het oordeel van de commissie niet af te wachten en is vrij om te beginnen. Brussel bekijkt vooral in hoeverre het kanaal een monopolie heeft en andere zenders verhindert sport op het scherm te brengen. (Reuter, ANP)