Echtpaar vast voor illegale smokkel kameleons

ROTTERDAM, 12 JULI. Een advocaat uit Klaaswaal en zijn echtgenote zitten sinds een maand in voorarrest op verdenking van handel in en smokkel van beschermde dieren. Het echtpaar werd begin juni door de regionale Recherchedienst van de politie Rotterdam-Rijnmond aangehouden, samen met een andere man. Dit heeft een woordvoerder van de Rotterdamse politie bevestigd.

Deze week heeft de politie in dezelfde zaak, het zogeheten Nosy-onderzoek (genoemd naar baai in Madagascar), een vader en zoon uit Noord-Holland aangehouden. Ook zij worden verdacht van illegale handel in beschermde uitheemse diersoorten.

Het gaat om kameleons die uit Kenia en Madagascar naar Nederland werden gesmokkeld. Bij het echtpaar uit Klaaswaal en de man werden enkele honderden kameleons in beslaggenomen. Inmiddels zijn in deze zaak achttien mensen, onder wie zes Duitsers voorgeleid. Tegen allen is proces-verbaal opgemaakt. In totaal werden ruim zevenhonderd kameleons door de politie meegenomen.

Onder herpetologen en terrariumhouders bestaat twijfel over de schuld van het echtpaar uit Klaaswaal. S. Cornelissen, lid van de Nederlandse Vereniging voor Herpetologie (leer der reptielen en amfibieën) en Terrariumkunde, kent het echtpaar goed. “De man was secretaris van de doelgroep kameleons.” Cornelissen zou niet verbaasd zijn wanneer de rechter de echtlieden van verdere vervolging ontsloeg. “De algemene inspectiedienst neemt voor vijftig procent dieren onterecht in beslag.” De vereniging wacht af wat de rechter zegt alvorens eventuele stappen te nemen tegen het echtpaar.

De redacteur van het hobbyblad voor herpetologen en terrariumhouders, Lacerta, roemt de inzet van het echtpaar. “Kameleons zijn zeer moeilijk te houden, maar zij waren goed bezig met hun dieren. Ze hadden nakweek die ze ook nog voor een redelijke prijs van de hand deden.” Het waren “echte liefhebbers” en zijn zeker “geen criminelen die het voor het geld deden”.

A. Bom van het reptielen-centrum Iguana in Vlissingen heeft een aantal in beslaggenomen kameleons onder zijn hoede gekregen. De conditie van een deel van de dieren noemt hij redelijk. Een ander deel heeft echter allerlei ziektes, zoals amoebendysentrie. “Wanneer ze in de stress raken, en het zijn stressgevoelige dieren, dan slaan de ziektes toe.” Het onderzoek van de recherche duurt voort.

    • Hans Moll