Drugshandelaars mijden Marokko

DEN HAAG, 12 JULI. Nederland doet te weinig aan de bestrijding van drugscriminaliteit. Dit vindt de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

De Marokkaanse overheid eist hard optreden van de Nederlandse justitie tegen Marokkaanse drugscriminelen die in Nederland zijn ondergedoken. Volgens een woordvoerder van de ambassade “lopen Marokkaanse drugscriminelen die in Nederland legaal verblijven vrij rond terwijl ze in eigen land worden gezocht wegens hasjsmokkel. De Nederlandse justitie kent de namen van deze drugscriminelen.”

Maar volgens de Nederlandse justitie zijn er tot nu toe vanuit de Marokkaanse overheid slechts twee verzoeken om aanhouding en uitlevering van drugscriminelen binnengekomen. Beide aanvragen zijn teruggestuurd met verzoek om nadere uitleg. “Uit de stukken konden we niet opmaken of we tot aanhouding moesten overgaan”, zegt een woordvoerder. “Arabisch kunnen we niet lezen. Marokko moet begrijpen dat een uitleveringsverzoek behoorlijk moet gebeuren, willen we het aan de rechter kunnen voorleggen. Het is gebruikelijk de taal te bezigen van het land waaraan het verzoek is gericht.”

Justitie kan niet vertellen of zij op de hoogte is van namen van drugscriminelen die in Nederland verblijven en door Marokko worden gezocht. De beschuldiging van de Marokkaanse ambassade dat Nederland te weinig doet aan de bestrijding van drugscriminaliteit, vindt justitie onterecht.

Sinds een aantal maanden woedt in Marokko een heftige strijd tegen de drugshandel. Onder zware druk van Europa en de Verenigde Staten verklaarde koning Hassan II de oorlog aan de hasjhandel in zijn land. Hasj is in Marokko de afgelopen jaren verreweg het belangrijkste exportprodukt geworden, goed voor een tiende van het Bruto Nationaal Produkt. Daarmee is Marokko de grootste hasjexporteur in de wereld. Door de actie in Marokko zijn veel hasjhandelaren opgepakt en het land ontvlucht, onder meer naar Nederland.

De 35-jarige Latif van Marokkaanse afkomst woont al twintig jaar in Nederland. Hij geeft onomwonden toe “miljoenen te hebben verdiend aan handel in hasj”. en weet uit betrouwbare bron bij de Marokkaanse politie dat hij gezocht wordt wegens hasjsmokkel. Deze zomer slaat hij de gebruikelijke vakantie in Marokko over. Zijn gloednieuwe Mercedes zou ongetwijfeld bij aankomst in Marokko de aandacht trekken van de Marokkaanse politie. Latif zou dan moeten uitleggen hoe hij aan zijn auto komt, inclusief de luxeuze villa in de Marokkaanse badplaats Titouan en een naaiatelier met veertig mensen in dienst.

Daar komt bij dat de straffen zwaar zijn. Een neef van Latif, die ook in de hasjhandel zit en in Marokko verblijft, heeft onlangs tien jaar gevangenisstraf gekregen. Volgens Latif is de hasjhandel in Nederland voor tachtig procent in handen van Marokkanen. Het fortuin dat zij in de afgelopen jaren hebben vergaard is grotendeels in Marokko geïnvesteerd. Voornamelijk in onroerend goed en het starten van bedrijven. Sommige drugscriminelen hebben in alle haast geprobeerd hun bezittingen te verkopen, anderen hebben alles achtergelaten en zijn het land ontvlucht. “Niemand durft nog naar Marokko te vertrekken”, zegt Latif. “De angst is ons om het hart geslagen. Ik ken zelf tientallen Marokkaanse hasjhandelaren die op dit moment in Marokko gezocht worden en die in Nederland zijn ondergedoken.”

Dat geldt ook voor de 40-jarige Mimoun uit Amsterdam die naar eigen zeggen al een paar jaar geleden uit de hasjhandel is gestapt. Hij durft niet meer naar Marokko te gaan. “De kans dat ik word opgepakt is groot en dat risico wil ik niet nemen”, aldus Mimoun. Volgens hem is de strijd tegen de hasjhandel zeer willekeurig. “Er worden vaak mensen opgepakt, zonder een enkel bewijs. Alleen het vermoeden al dat je in de hasjhandel zit, kan je in de gevangenis doen belanden. Ik heb al mijn bezittingen in Marokko voor de helft van de prijs verkocht en ga voorlopig niet meer terug. De grond is mij daar te heet onder de voeten geworden.”

Gevolg van de grote schoonmaakactie in Marokko is dat veel coffeeshop-eigenaren met een fors tekort aan hasj uit dat land kampen. Vroeger was er op de Nederlandse markt een overschot aan Marokkaanse hasj”, zegt Miloud, een Marokkaanse coffeeshophouder in Den Haag. “Je hoefde maar te bellen en er werd een nieuwe voorraad afgeleverd. Dat is verleden tijd. De drugshandelaren die in het groot hasj exporteerden zijn opgepakt of ondergedoken.” Volgens Miloud is als gevolg van de harde strijd tegen drugs in Marokko de export van hasj voor tachtig procent stil komen te liggen, waardoor deze hasj duurder dreigt te worden. De meeste coffeeshops hebben dit zien aankomen en hebben een voorraad van Marokkaanse hasj opgeslagen.

Ook de narcotica-afdeling van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) bevestigt dat de hasjtoevoer vanuit Marokko is verminderd. “Was Marokko tot voor kort de belangrijkste hasjleverancier, nu is met name Cambodja marihuanaproducent in opkomst”, aldus een woordvoerder.

Miloud: “We hopen dat de actie in Marokko tijdelijk is en dat de produktie en uitvoer van hasj weer het oude peil zal bereiken. Want de kwaliteit van de Marokkaanse hasj is niet te evenaren.”

    • Mustapha Oukbih