Compactdisk vervangt slaappil in ziekenhuis

BREDA, 12 JULI. “U wordt zich bewust van een zware warme dikke loomheid in uw nek. U voelt de ronding van uw nek en van daaruit volgt een vloeibare warme beweging naar uw schouder.” Vier keer per nacht kunnen patiënten in het Bredase ziekenhuis De Baronie luisteren naar een cd met ontspanningsoefeningen.

De stem van klinisch psycholoog P. Verhoof spreekt de patiënten bemoedigend toe. Het blijkt te werken. Bij het verlaten van het ziekenhuis hebben al meer dan tweehonderd patiënten - in twee maanden tijd - de cd 'ontspannen in slaap' aangeschaft.

In ziekenhuizen is het slaapmiddelengebruik hoog. Patiënten slapen slecht op zaal omdat het een vreemde omgeving is, omdat zij zich zorgen maken over wat komen gaat of omdat zij zich storen aan andermans gesnurk. De Baronie zocht naar een alternatief. Verhoof: “We wilden van de tabletten af omdat we merkten dat die verslavend werkten. Eenmaal thuis grepen patiënten te gemakkelijk naar slaapmiddelen. Toen kwam het idee van de cd met ontspanningsoefeningen.”

De techniek voor de ontspanningsoefeningen is niet nieuw. Zij wordt in De Baronie al gebruikt bij de bestrijding van fobische reacties zoals bij straat- of liftvrees. “Alleen merkten wij dat de mensen die zulke gedragstherapieën ondergingen, altijd voortijdig in slaap vielen. Dus het slaapverwekkende gehalte van de therapie was heel hoog. Dat gedeelte hebben we nu op de cd gezet en we krijgen de patiënten zonder tabletten in slaap,”, aldus klinisch psycholoog Verhoof.