CMI wil kosten van havenbrand niet betalen

ROTTERDAM, 12 JULI. Het stukgoedbedrijf CMI Container Masters in de Rotterdamse haven weigert de kosten te vergoeden na het uitbreken van een brand in februari dit jaar. Bij de brand in twee opslagloodsen kwam een giftige rookwolk vrij. De brand veroorzaakte overlast bij duizenden omwonenden in het zuidelijk havengebied.

De gemeente Rotterdam liet vorige week een dwangbevel uitsturen en wil zonodig beslag laten leggen op de rekeningen van het bedrijf of van de verzekeraar die weigert de kosten te betalen. Het stukgoedbedrijf overweegt het dwangbevel bij de rechter aan te vechten. De kosten van de opruimingswerkzaamheden zijn geraamd op drie miljoen gulden. De gemeente stuurde onlangs een eerste rekening van 891.000 gulden. De verzekeraar van CMI bestrijdt dat deze zogeheten bereddingskosten zijn gemaakt om dreigende schade te voorkomen.

Niet bekend

In het onderzoek heeft de milieudienst ook de andere 121 Rotterdamse stukgoedbedrijven die gevaarlijke stoffen in verpakking verwerken betrokken. De helft van deze bedrijven voldoet volgens het rapport in meer of mindere mate niet aan de vergunningsvoorschiften. Bij twee bedrijven was ingrijpen direct noodzakelijk. Ook CMI voldeed kort voor de brand niet aan de voorschriften. Het bedrijf voerde destijds als argument aan dat het naar Hoogvliet zou verhuizen, maar dat plan is nu van de baan. CMI heeft twee loodsen elders in het havengebied gehuurd en voldoet volgens de milieudienst nu wel aan de voorschiften.

Bij de brand in februari kwamen onder meer chloorstoffen vrij. De brand ontwrichtte het leven in een groot deel van Rotterdam. In drie deelgemeenten mochten bewoners hun huizen niet verlaten.