Aandeel KBB keldert acht procent op beurs

AMSTERDAM, 12 juli.Op de Amsterdamse effectenbeurs zakte het Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) vanmorgen door het ijs na een 'profit warning'. Het aandeel KBB verloor 10,40 gulden (8,3 procent) op een koers van precies 125 gulden.

AMSTERDAM De gehele beurs was in mineur. De AEX-index was omstreeks het middaguur 4,91 punten lager op 544,47 punten. Sinds de Dow Jones-index in Amerika gistermiddag opende met een forse val heeft de graadmeter voor de belangrijkste aandelen op het Damrak ruim 1,3 procent ingeleverd.

Koninklijke Bijenkorf Beheer maakte vanmorgen bekend over de eerste helft van het boekjaar 1996/1997 die op 31 juli wordt afgesloten geen winst te verwachten. In de eerste helft van het vorige boekjaar behaalde KBB nog een netto winst van 12,7 miljoen gulden. Philips, Getronics en Océ-van der Grinten moesten flink inleveren. Getronics veloor 2,70 gulden op 34,30 gulden. Philips was 1,40 gulden lager op 52,80 en Océ-van der Grinten noteerde 5,40 lager op 164,10 gulden.

Ook de technologiefondsen stonden vanmorgen onder druk. Onder de kleinere fondsen verloor Besi acht dubbeltjes op 20 gulden. Baan Company was 1,80 gulden lager op 56,80 gulden en ASML verloor 80 cent op 68,80 gulden.

De koersdalingen traden op ondanks herstel op de obligatiemarkt. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie won bijna een kwart punt op 96,74 punten. De lange rente daalde tot 6,46 punten omstreeks het middaguur.

Ballast Nedam moest vanmorgen 4,40 gulden terug op 77 gulden. De aannemer had donderdag na sluiting van de beurs een daling van de nettowinst bekendgemaakt over het eerste halfjaar. Het bedrijf stelde de lange winter verantwoordelijk. Ook andere aannemers moesten koersverlies incasseren. Boskalis verloor zeven dubbeltjes op 28,80 gulden.

De dollar leverde vanmorgen in op de Europese valutamarkten. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7055 gulden. Gisteren sloor de dollar op 1,7110 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft gisteren opnieuw een fors verlies moeten accepteren. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen verloor 83,10 punten op 5520,55. Oorzaak voor de koersdalingen was het geringe vertrouwen dat de markt sinds woensdag heeft in de prestaties van het Amerikaanse bedrijfsleven in het tweede kwartaal van dit jaar. Volgende week komt er een flinke stroom cijfers.De publicatie van de tweede-kwartaalcijfers van elektronicaconcern Motorola ondergroef woensdag het vertrouwen van beleggers. Motorola bleek 32 procent minder te hebben verdiend (326 miljoen dollar) dan in dezelfde periode van 1995. Computerproducent Hewlett-Packard bracht op dezelfde dag het bericht naar buiten dat de orderontvangst in de maanden april en mei is tegengevallen en dat het een voorziening treft voor het derde kwartaal. Veel technologiefondsen kregen een duw naar beneden.

De financiële markten in de VS houden al enige dagen rekening met een verhoging binnenkort van de Amerikaanse rente. Grond voor die speculaties vormde de bekendmaking vorige week vrijdag van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over de maand juni.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo dreunde de schok die Wall Street gisteren in beweging bracht door. De Nikkei-index leverde 236,13 punten in op 21.656,45.