ZEEUWS RECEPT Mosselen uit Zeeuws-Vlaanderen

Ingrediënten voor twee personen: 4 kilo mosselen, 0,5 liter Zeeuws bier, 2 flinke in stukken gesneden uien, 2 eetlepels gehakte peterselie, een takje tijm, een laurierblaadje. Voor de saus: 1 eetlepel citroensap, 4 eetlepels olie, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel fijngesneden bieslook, 1 peper en 1 zout. Voor de garnering: 2 fijngehakte sjalotten.

Kook de mosselen gaar met de uien, de kruiden en het bier. Maak ondertussen het sausje door alle ingrediënten te mengen. Haal de gekookte mosselen uit de schelpen, giet de saus erover, laat ze afkoelen en strooi er de sjalotten over. Koud serveren met volkorenbrood, Zeeuwse zoute boter en bier.

Meer Zeeuwse recepten

Voor de ambitieuze hobbykok staan in 'Zeeuwse koks koken met zeewier', prijs ƒ 15,90, meer dan 40 recepten met zeewier. ISBN: 90 745 76 09 5.

Zeeuws tafelen

In het kader van de campagne 'Tafelen in Nederland' serveren deze maand restaurants en instellingen in het hele land Zeeuwse gerechten. Op de kaart staan onder meer 'Soep van de Mosselman', 'Schouwse jutterslamsbout met zeekraal en salie' en 'Spaonse pap mi kars'n' (Amandelrijst met kersen). De deelnemende restaurants staan in het magazine 'Tafelen in Nederland', prijs ƒ 4,95, verkrijgbaar bij VVV en ANWB.

Culinair toerisme in Zeeland

Zeeland biedt veel mogelijkheden voor culinair toerisme. Met een beetje zoekwerk zijn die te vinden in 'Zeeland, gids voor vakantie & vrije tijd', prijs ƒ 6,50, verkrijgbaar bij VVV-kantoren in het hele land. Een greep uit de mogelijkheden: een bezoek aan een witlofkwekerij, een imkerij, een kaasboerderij, vismijnen, de mosselmijn, een escargotkwekerij, de visserijfeesten in Bruinisse, het mosselfestival in Vlissingen, het Maricultuurcentrum op Neeltje Jans, een rondleiding door Yerseke langs onder meer oesterputten en mosselverwerkende bedrijven en een tocht met een garnalenviskotter.