Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN Pianiste Maria João Pires is te horen in drie concerten met werken van Schubert: 12 juli als soliste, 14 juli met violist Dumay en celliste Jian Wang en 19 juli met o.a. sopraan Roberta Alexander. Virtuozen van Moskou o.l.v. Vladimir Spivakov spelen Beethoven en werken van Bartók en Mozart op 15 juli. Het Schönbrunn Ensemble is te horen in werk van Bach en Brahms op 16 juli. Sopraan Margaret Price geeft een recital met pianist Thomas Deweyop 17 juli. Alle concerten zijn in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, aanvang steeds om 20u15.

HOLLAND MUSIC SESSIONS Sopraan Elly Ameling geeft op 12 juli in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw van 18-19u een masterclass, om 20u30 volgt een concert door de pianisten Hannes Rox en Sebastien Koch. Op 16 juli is er een concert door pianiste Tai Hang Du en door het duo Liza Ferschtman (viool) en Mila Baslawskaja (piano), eveneens om 20u30.

GITAARWEKEN Tijdens de internationale gitaarweken in Zwolle worden concerten gegeven in de Manegezaal van Schouwburg Odeon. Op 15 juli (20u) Guitarras del Cordón met muziek uit Uruguay en op 17 juli (20u) Suonare a Tre, met muziek voor fluit, altviool en gitaar.

ORGELCONCERTEN Aart Bergwerff, 11 juli (20u15) Oude Kerk Delft; Michelle Leclerc, 12 juli (20u15), Nieuwe Kerk Katwijk a Zee; Aad van der Hoeven, 12 juli (20u15) Oude Kerk Amsterdam; Peter Ouwerkerk, 13 juli (15u) St. Bavo Haarlem; Zsigmond Szathmáry, 13 juli (20u15) Grote Kerk Haarlem; Montserrat Torrent, 14 juli (20u) Nieuwe Kerk Amsterdam; Ewald Kooiman, 15 juli (20u15) Westerkerk Amsterdam; Harald Vogel, 16 juli (20u15) Grote Kerk Haarlem.

VOCAAL CONCERT Tenor Nico van der Meel is de dirigent van een nieuw, professioneel koor, Vocaal Concert. In hun eerste concertserie voeren zij Hollandse madrigalen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw uit, van componisten als Schuyt, Stalpart van der Wiele en Padbrué. 12 juli in de Lokhorstkerk in Leiden, 13 juli in de Oosterkerk in Hoorn, 14 juli in de Amstelkerk in Amsterdam.

PHISH Improvisatie-rockgroep uit Vermont legt een claim op de muzikale nalatenschap van The Grateful Dead. 12 juli Melkweg Max, Amsterdam.

FUN LOVIN' CRIMINALS Rap, rock en easy listening van een Newyorks trio dat met 'Scooby snacks' een van de zomerhits van het jaar maakte. 16 juli Nighttown, Rotterdam, 17 juli Melkweg Max, Amsterdam.

THE EAGLES Countryrock met een gouden randje. Net als bij de Sex Pistols draait het bij de heropgerichte Eagles om geld. 17 juli Feyenoord Stadion, Rotterdam.