Voorkeur; Films

BLUE IN THE FACE Het collage-achtige vervolg op Smoke (regie Wayne Wang en Paul Auster) is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd, gesmacht en gemopperd door o.a. Lou Reed, Mel Gorham, Mira Sorvino en Jim Jarmusch. In De Uitkijk, Amsterdam; Chassé Cinema, Breda; Kijkhuis, Leiden; Fraterhuis, Zwolle; Filmhuis Lumen, Delft.

CYCLO (Xich lô) Operateske geweldfilm van de in Frankrijk wonende Vietnamees Tran Anh Hung. In visionaire scènes wordt de morele neergang van een jonge riksjabestuurder uit Ho-Tsjiminhstad blootgelegd. Ondanks de weelderige aandacht voor de grenzen van de menselijke slechtheid is de met een Gouden Leeuw bekroonde film een teder en humaan document. Plaze Futura, Eindhoven; Filmhuis Lumen, Delft.

ED WOOD Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart-wit, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. In Movies, Amsterdam; Filmhuis, Bussum.

FALLEN ANGELS (Duoluo tianshi) Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hong Kong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en drie andere excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neonuniversum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. In Desmet, Amsterdam; Springhaver, Utrecht; Filmhuis, Arnhem; Schuttershoftheater, Middelburg.

HEAT Verfrissende lichamelijkheid in een film uit de Warhol-fabriek, geregisseerd door Paul Morrissey die het wegkwijnen van het door hem bewonderde Hollywood op onhollywoodiaanse wijze in beeld brengt. Calypso 2, Rotterdam.

LEAVING LAS VEGAS Op roman van John O'Brien gebaseerde ode aan het verlangen naar vergetelheid van Mike Figgis, waarin Nicolas Cage een ongeëvenaarde rol speelt, gezaghebbend in alle stadia van dronkenschap en stoïcijns in zijn drang tot zelfvernietiging. Ook met Elisabeth Shue, als hoertje dat de alcoholist als een barmhartige doodsengel verzorgt, en onderstreept door een door Figgis zelf gecomponeerde jazz-score. In 11 theaters.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het stuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren dertig-stijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Alfa 1 en The Movies 1, Amsterdam; Pathé, Rotterdam; Babylon, Den Haag; Movies, Groningen; Studio, Utrecht.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In The Movies 4, Amsterdam; Filmtheater, Hilversum.

THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD Kleine schoonheidsfoutjes mogen de pret niet drukken in Gary Fleders debuut over een ontwapenende ex-gangster die na een mislukte opdracht-om-het-af-te-leren zijn dood krijgt aangezegd. Andy Garcia, Christopher Walken en Christopher Lloyd schitteren in een tarantineske misdaadkomedie met melancholieke ondertoon. In Tuchinski, Amsterdam; Pathe, Rotterdam; Cinemarienburg, Nijmegen.

EN VERDER Babe (18 zalen), Clockwork Orange (Movies, Amsterdam), Dead Man Walking (Borne), Il postino (Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Tilburg), De Jurk (Amsterdam, Utrecht), Pulp Fiction (Amsterdam), Sense and Sensibility (18 zalen), The Usual Suspects (Kriterion, Amsterdam), Toy Story (51 zalen).