Van der Heijden onder vuur

ROTTERDAM, 11 JULI. Vara-journaliste Toni Boumans beschuldigt schrijver A.F.Th. van der Heijden ervan in het derde deel van zijn romancyclus 'De tandeloze tijd', grote delen te hebben overgenomen uit het boek De zaak Annie E. dat zij samen met Wim Kayzer in 1981 publiceerde.

Boumans zegt in de passages in Het hof van barmhartigheid en Onder het plaveisel het moeras waarin de zaak van 'Hennie A. uit Lummel' aan de orde komt, in grote lijnen de verhaalijn uit haar boek over Annie E. uit Bemmel te herkennen. Annie E. werd in 1974-1975 verdacht van moord op haar vader en haar moeder en voor het laatste misdrijf ook veroordeeld.

Boumans zegt Van der Heijden niet van plagiaat te willen beschuldigen. “Maar toen ik de passages over Hennie A. las, vond ik ze voor een groot deel een kopie van het journalistieke werk dat Wim Kayzer en ik in 1981 hebben gedaan. Ik vraag me af in hoeverre Van der Heijden gerechtigd is zulke gegevens zomaar in zijn romans over te nemen; dat laat ik nu juridisch uitzoeken”, aldus Boumans. Volgens Boumans staat er in de twee romandelen een groot aantal gegevens die Van der Heijden niet uit rechtbankverslagen of krantenartikelen kan hebben overgenomen. “Wij hebben alle geluidopnamen van de verhoren een aantal jaren later afgeluisterd en grote gedeelten daarvan in ons boek overgenomen.

Veel details die daarin staan heeft Van der Heijden rechtstreeks gekopieerd.” In een reactie zegt Van der Heijden dat hij de publicatie van Boumans en Kayzer in de verantwoording bij Het Hof van Barmhartigheid heeft genoemd. De schrijver benadrukt dat zijn romans als fictie moeten worden beschouwd: “Dat vooral in het begin van de verhaallijn 'Hennie A.' de werkelijkheid nogal naakt door de fictie heenschijnt is opzet. Ik wilde mijn verhaal laten vertrekken vanuit een herkenbare zaak, om vervolgens van de door de historie gebaande weg af te wijken en een opengelaten mogelijkheid van de werkelijkheid te laten zien”, schrijft hij in een brief aan Boumans. “Door op deze manier sensatie te maken, gooit Boumans de naam van Annie E. nog veel meer te grabbel”, aldus Van der Heijden.