'Terroristische' bomaanslag op bus in Moskou

MOSKOU, 11 JULI. Bij een explosie in een bus in het centrum van Moskou zijn vanmorgen vijf gewonden gevallen. De explosie is door het gemeentebestuur betiteld als een 'terroristische aanslag'.

De ontploffing kwam daags nadat de herkozen president Boris Jeltsin de bestrijding van de misdaad een van de prioriteiten van zijn tweede termijn had genoemd en de nieuwe secretaris van de Veiligheidsraad, Aleksandr Lebed, speciaal opdracht had gegeven de criminaliteit in de hoofdstad te bestrijden. In een korte televisietoespraak ter gelegenheid van de officiële verkiezingsuitslag kondigde Jeltsin verder aan dat de hervormingen in Rusland doorgaan maar dat het economische beleid zal worden aangepast om de “levensomstandigheden van elke Russische familie te verbeteren”.

Niet bekend

Bij opinieonderzoeken komt de toenemende misdaad doorgaans als een van de grootste zorgen van de Russische bevolking uit de bus. Zeker de bewoners van de hoofdstad horen bijna dagelijks over schietpartijen tussen rivaliserende bendes. Willekeurig geweld tegen burgers, zoals een aanslag op een bus, is echter zeldzaam in Moskou. De nog niet opgehelderde ontploffing in de metro vorige maand, waarbij vier doden vielen, veroorzaakte een schok.

Enkele minuten nadat de bus vanmorgen het parlementsgebouw was gepasseerd merkten passagiers een tas met groenten op zonder eigenaar. Zij gaven de tas aan de chauffeur en toen deze hem opende klonk er een explosie, zo zei de politie. De chauffeur is met ernstige brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Doordat in Moskouse stadsbussen de chauffeursstoel bijna geheel is gescheiden van de rest van het voertuig bleef het aantal gewonden beperkt tot vijf. De persdienst van de burgemeester gaf een verklaring uit waarin werd gesproken van een 'terroristische daad'.

In zijn televisietoespraak gisteren wijdde de president geen woord aan Tsjetsjenië, waar de gevechten tussen regeringstroepen en rebellen doorgingen. Volgens officiële cijfers kwamen het afgelopen etmaal zes Russische militairen om, onder wie de plaatsvervangend commandant van de troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de noordelijke Kaukasus, generaal Nikolaj Skripnik. Het pantservoertuig waarin hij werd vervoerd reed vanmorgen op een mijn.

Russische legerwoordvoerders hebben onderstreept dat zij bij hun beschietingen proberen burgers te ontzien. Volgens de Tsjetsjenen zijn de laatste dagen echter meer dan driehonderd burgers gedood.

    • Hans Nijenhuis