Siemens verdacht van smeergeldpraktijken

Het Duitse industrieconcern Siemens wordt verdacht van smeergeldpraktijken in Spanje bij de aanleg van de hoge-snelheidslijn Madrid-Sevilla. Siemens zou een miljard peseta (13 miljoen) hebben overgemaakt aan bedrijven die banden hebben met de socialistische partij (PSOE) van oud-premier Gonzalez.

Een en ander staat in een in Spanje uitgelekt rapport van experts van het ministerie van Financiën in Madrid. Het stuk is overgedragen aan onderzoeksrechter Teresa Chacon, die zich buigt over vermeende illegale financiering van de PSOE, die tussen 1982 en april van dit jaar aan de macht was.

Eind december 1995 schreven twee Zwitserse bladen al over de miljoenen dollars die Siemens naar Luis Roldan, ex-topman van de Guardia Civil, en andere topfiguren in de Spaanse regering zou hebben gesluisd om de opdracht voor de aanleg van de HSL-lijn te verkrijgen. Siemens verwierp de aantijgingen toen als “pure speculatie”. Het Duitse concern sleepte inderdaad enkele kapitale opdrachten in de wacht als partner in een Duits-Spaans consortium. Het betrof de elektrificering en de aanleg van spoorwegen, ter waarde van 1,2 miljard mark, en de levering van locomotieven, waarmee 600 miljoen mark was gemoeid.