Rokende olympiërs in vliegtuig zorgen voor rel

ATHENE, 11 JULI. Het olympisch basketbalteam van Griekenland is het middelpunt van een nationale rel. Enkele spelers hebben zich tijdens de vlucht van Athene naar New York ernstig misdragen. Twee vooraanstaande politici riepen gisteren de regering in het Griekse parlement op de losbandige sportploeg onmiddellijk terug te roepen.

Een woordvoerder van de betrokken luchtvaartmaatschappij Delta verklaarde dat ten minste twee spelers zich niets aantrokken van het rookverbod in de eerste klasse. Nadat ze op hun overtreding waren gewezen, schopten ze een fikse rel. De gemoederen laaiden zelfs dermate hoog op dat de piloot zich gedwongen voelde op het Kennedy-vliegveld een politieteam te waarschuwen.

Door interventie van de Griekse ambassadeur in New York konden de boosdoeners ternauwernood aan arrestatie ontkomen. “Het team heeft Griekenland in de internationale gemeenschap vernederd en ons gevoel van eigenwaarde ondermijnd”, meende parlementslid Papageorgopoulos. “De spelers moeten begrijpen dat goede manieren belangrijker zijn dan medailles.” Papageorgopoulos kreeg bijval van een socialistische collega: “Deze heren zijn misvormd geraakt door alle miljoenen die zij verdienen. De ploeg moet direct naar huis komen.”

De minister van sportzaken, Andreas Fouras, wil de resultaten van een “grondig” onderzoek afwachten. Maar hij sloot strikte maatregelen niet uit. “Om de goede reputatie van de Griekse sport veilig te stellen”, zei hij. (Reuter/ANP)