Rode Kruis: Elfduizend vermisten in Bosnië

DEN HAAG, 11 JULI. Het Rode Kruis heeft een lijst met elfduizend namen van vermisten uit Bosnië-Hercegovina bekendgemaakt, daarop staan 6.300 mensen die afkomstig zijn uit de moslim-enclave Screbrenica. Vanmorgen is de lijst met namen in Den Haag overhandigd aan staatssecretaris Schmitz (Justitie).

Het Rode Kruis wil samen met de politiek via een internationale actie zoveel mogelijk informatie over de vermisten verzamelen. Mensen die informatie over personen kunnen verschaffen kunnen op 25 verschillende punten in Nederland ooggetuigenverslagen inleveren die helderheid kunnen brengen over de verwijning van de betreffende personen. Ook is een informatienummer geopend en kunnen via internet meldingen worden doorgegeven.

De informatie zal doorgestuurd worden naar een internationaal meldpunt in Zagreb. De hulporganisatie ziet het als haar taak om families die in het ongewisse verkeren te helpen zoeken naar de vermisten. “We moeten opkomen voor de mensen in nood. De mensen in het voormalige Joegoslavië vragen niet om eten, maar om informatie. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk ooggetuigen verslagen van mensen te verzamelen”, aldus een woordvoerder van de hulporganisatie.

Inmiddels zijn enkele tientallen reacties binnengekomen van mensen die een persoon op de lijst kennen. Formulieren kunnen in het Engels, Kroatisch, Bosnisch en Servisch worden ingevuld. Onduidelijk is hoeveel mensen van de elfduizend nog in leven zijn. De mogelijkheid bestaat dat sommige moslims nog steeds in Servië zijn, maar onder een andere identiteit leven.