Perot 'zou nominatie accepteren'

WASHINGTON, 11 JULI. Ross Perot, de Texaanse zakenman en miljonair die in 1992 derde werd in de strijd om het Amerikaanse presidentschap, is bereid om opnieuw een gooi te doen naar het Witte Huis als kandidaat van een politieke partij die hij zelf heeft opgericht.

Dat heeft Perot gisteren gezegd in het televisieprogramma Larry King Live van CNN. “Het lijkt me overduidelijk dat ik begaan ben met dit land”, zei Perot.

Hij liet in het midden of hij actief zal proberen de kandidatuur van de Reform Party te bemachtigen, maar hij zei een nominatie als kandidaat zeker te accepteren als de partij hem daartoe tijdens de conventie in augustus zal verzoeken.

In 1992 veroorzaakte Perot veel commotie door als onafhankelijke kandidaat 19 procent van de stemmen te vergaren. Volgens politieke analisten kaapte Perot stemmen weg bij de zittende president George Bush en hielp hij Bill Clinton zo aan het presidentschap. Op dit moment strijden de Republikein Bob Dole en president Clinton om de functie. Perot opent met zijn opmerkingen de weg naar een machtsstrijd binnen de Reform Party. Eerder deze week maakte de voormalige gouverneur van Colorado, Richard Lamm, al bekend dat hij graag als de kandidaat voor de nieuwe partij wil uitkomen.

Perot motiveerde zijn politieke interesse met de mededeling dat hij het niet op zijn geweten wilde hebben deel uit te maken van de eerste generatie Amerikanen die het land in slechtere staat doorgeeft aan de volgende generatie dan waarin ze het ontving. (AP, AFP)