Oud-atleet Wolde komt niet vrij

ADDIS ABEBA, 11 JULI. De Ethiopische autoriteiten weigeren oud-atleet Mamo Wolde, die al enkele jaren in de gevangenis zit, vrij te laten om de Olympische Spelen in Atlanta bij te wonen. Internationale sportofficials hadden daarom gevraagd.

Wolde, die in 1968 in Mexico olympisch goud won op de marathon en vier jaar later in München derde werd, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de 'Rode Terreur', ontketend door de toenmalige dictator Mengistu. Die liet eind jaren zeventig honderdduizenden tegenstanders elimineren. Wolde zit sinds medio 1992 vast in afwachting van zijn proces.

De internationale atletiekunie IAAF en het Internationaal Olympisch Comité hadden aangedrongen op vrijlating van Wolde en hem uitgenodigd om als speciale gast in Atlanta aanwezig te zijn. “Hij gaat niet”, was de reactie van officile Ethiopische zijde. “Mamo Wolde maakt geen deel uit van onze delegatie.”