Orwell werkte samen met Britse geheime dienst

LONDEN, 11 JULI. De Britse schrijver George Orwell heeft vlak voor zijn dood (1949) een lijst met namen van schrijvers met communistische sympathieën gegeven aan de Information Research Department (IRD), een geheime dienst van het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Ook de schrijvers Stephen Spender en Arthur Koestler en de filosoof Bertrand Russell werkten samen met de IRD. Dit schrijft de Britse krant The Guardian vandaag.

Een afgevaardigde van het IRD, Celia Kirwan, bezocht Orwell in het sanatorium in Cranham, waar hij behandeld werd voor tuberculose. Kirwan beweerde dat Orwell, de schrijver van onder meer Animal Farm en 1984, de doelstellingen van de IRD 'enthousiast goedkeurde.' Orwell, die lang bekend stond als een socialist, was toen te zwak om te schrijven, maar een maand later zond hij haar een brief waarin hij haar verwees naar een opschrijfboekje dat in zijn huis in Londen lag. Hierin stonden de namen van journalisten en schrijvers die naar zijn mening 'crypto-communisten' of 'fellow-travellers' waren, of daartoe waren geneigd. “Zij moeten niet worden vertrouwd...”, schreef hij. Orwell schreef ook dat de lijst 'strikt vertrouwelijk' moest blijven omdat het “lasterlijk” is om iemand een 'fellow-traveller' te noemen.

Bernard Crick, de biograaf van Orwell, bevestigde gisteren dat de schrijver een dergelijk boekje met 86 namen had. Maar hij was 'zeer verrast' over het gegeven dat Orwell had samengewerkt met de geheime dienst.