Namen criminelen in boek Steve Brown blijken weggehaald

AMSTERDAM, 11 JULI. In de onlangs verschenen zesde druk van het boek 'Steve Brown Drugbaron in Spijkerbroek' (Uitgeverij Elmar) zijn verwijzingen naar twee Nederlandse criminelen weggelaten of veranderd. Vorige week ontkende H. Masthoff van uitgeverij Elmar dat in de laatste druk van 'Drugsbaron' veranderingen zouden zijn doorgevoerd. Hij sprak van “een geheel ongewijzigde herdruk”.

Nu de zesde druk bij de boekhandel ligt vallen enige duidelijke verschillen met eerdere drukken op. Tekende Stuivenberg in de eerste druk nog uit de mond van Brown op: “Bijgestaan door de enigszins gezette hofmaarschalk Etienne Urka, het duo Sam Klepper en John Mieremet en lijfwacht Geurt Roos, drukt (Klaas Bruinsma) zijn stempel op de scene.” (blz. 237) In de laatste druk heet het: “Bijgestaan door de enigszins gezette hofmaarschalk Etienne Urka en lijfwacht Geurt Roos, drukt (Klaas Bruinsma) zijn stempel op de scene.” De zin “Met (de handel in speelautomaten) belast Bruinsma de bloedgabbers Sam en Johnny”, is geworden: “Met (de handel in speelautomaten) belast Bruinsma twee leden van zijn groep.” In de laatste druk zijn de namen van Mieremet en Klepper ook niet meer te vinden bij een schietpartij van Joegoslavische criminelen en een andere aanslag.

“Uitgeverij Elmar is gezwicht voor dreigementen van criminelen”, zegt freelance-journalist Bas van Hout. Aanvankelijk zou Van Hout samen met Brown diens biografie schrijven. Brown kon zich echter niet verenigen met de door Van Hout geschreven biografie en vertrok naar uitgeverij Elmar. In samenwerking met de publicist Stuivenberg werd de “geautoriseerde en onthullende biografie van Nederlands meesterboef” gepubliceerd. Van Hout publiceerde vorig jaar bij Bzztôh de niet geautoriseerde biografie van Steve Brown, 'Steve Brown Supercrimineel'. Elmar-woordvoerder Masthoff wilde vandaag geen commentaar geven.

Vrijdag 19 juli dient voor de rechtbank van Den Haag een kort geding van Bas van Hout tegen Elmar. In de zesde druk van 'Drugbaron in Spijkerbroek' beschuldigt Brown zijn voormalige ghostwriter nog steeds van het overtreden van de Opiumwet, de Wet Wapens en Munitie en het samenwerken met de Joegoslavische mafia. De advocaat van Van Hout, R.de Lauwere, zegt dat zijn cliënt veel last heeft van deze negatieve omschrijvingen.

Eerder dit jaar berichtte Het Parool dat K. en M., hun advocaat P. Bakker Schut opdracht hadden gegeven een kort geding tegen Steve Brown te beginnen. De twee eisten volgens Het Parool dat het boek uit de handel zou worden genomen omdat het 'onjuiste beweringen' over hen zou bevatten. Tot een kort geding is het niet gekomen.

    • Hans Moll