Met Ericsson en Siemens; Casema gaat in telefonie via kabelnet

ROTTERDAM, 11 JULI. Casema begint in maart 1997 met de exploitatie van telefonie via het kabelnet. Daartoe werkt de kabelexploitant samen met Ericsson en Siemens. De partijen hebben daarover vanmiddag overeenstemming bereikt.

PTT Telecom verliest pas op 1 juli 1997 het wettelijk monopolie op spraaktelefonie. Tot die tijd zullen de telefoondiensten van Casema als proef worden aangeboden aan tweeduizend abonnees in Utrecht en Leidschendam. Eind volgend jaar gaat het netwerk op grote schaal van start. Casema is met een marktaandeel van 23 procent de grootste Nederlandse kabelexploitant, en heeft 1,2 miljoen aansluitingen in 117 gemeenten. Ongeveer de helft daarvan zal volgend jaar beschikken over een gemoderniseerde aansluiting die telefonie mogelijk maakt, zo verwacht Casema.

Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat nog geen vergunningaanvraag heeft ontvangen, zijn er op dit moment al twee proeven aan de gang met telefonie via het kabelnet: in Groningen en in een vakantiepark. De voorwaarden hierbij zijn, dat het om niet-commerciële experimentele opstellingen gaat die alleen beschikbaar zijn voor een gesloten gebruikersgroep.

Mettertijd wil Casema behalve spraaktelefonie (en kabeltelevisie en -radio) ook digitale ISDN-aansluitingen aanbieden, alsmede diensten als Internet, Fast Internet, alarmeringsdiensten en home shopping. In de gemeente Voorburg heeft Casema een proef in voorbereiding om “een elektronisch winkelcentrum” via het kabelnet op te zetten. Hierover zijn “oriënterende contacten” gaande met “bekende bedrijven”, aldus een Casema-woordvoerder. Welke bedrijven dat zijn, wil hij niet zeggen.

De hoofdmoot van de diensten is gericht op de particuliere markt. Telefonie en datacommunicatie voor zakelijk verkeer biedt het bedrijf aan in samenwerking met Enertel, een joint-venture van een aantal Nederlandse energiebedrijven die zich richt op mobiele telefonie. Casema heeft een belang van 12,5 procent in Enertel. Via de samenwerking met Enertel wil Casema een licentie verwerven voor mobiel telefoonverkeer.

Het Duitse Siemens en het Zweedse Ericsson leveren de apparatuur voor de telefoondiensten van Casema. Behalve de telefooncentrales gaat het ook om de toestellen die de abonnees in huis moeten gebruiken. Casema-abonnees kunnen ook verbinding leggen met PTT-telefoons, en vice versa. PTT Telecom zegt de nieuwe concurrentie toe te juichen, op voorwaarde van deze wederkerigheid.